Ministar graditeljstva: ‘Za dvije godine moglo bi se obnoviti do tri tisuće kuća’

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat za RTL je izjavio da bi se za dvije godine moglo obnoviti do tri tisuće kuća na potresom pogođenom području.

“Bez obzira na tip gradnje radit će se na trusnom i vrlo aktivnom području. Seizmolozi tvrde da se trešnja neće smiriti u sljedeće dvije godine“, rekao je Horvat.

Dotakao se i brojnih kritika obnove kuća poslije rata.

“Postoji dokumentacija iz 1994. godine gdje piše tko je radio obnovu i sve se može vrlo jasno saznati. Ja neću ponavljati bombastične rečenice Čačića, sve se to nakon impulzivnih reakcija dođe na svoje mjesto, a Čačić bi malo kasnije rekao drugačije. Paušalna konstatacija da se sve srušilo nije istina, ali da su objekti odrađeni nekvalitetno da su novci poreznih obveznika krivo potrošeni to je istina”, objasnio je.

“Svi ti pojedinačni projekti imaju dosta konkretnog materijala da naprave istražne radnje, do kraja dana trebali bi dobiti kapacitete proizvođača kontejnerskih kućica i vidjeti kako dalje, ide intenzivna izgradnja kontejnerskog smještaja kao privremenog smještaja. Do sutra arhitekti, statičari i inženjeri će imati podlogu te će morati u 3 dana napraviti nekoliko koncepta kako obnoviti stradala područja. Ako se odluče za tipska rješenja bit će vrlo brzo gotovi i s pripadajućim troškovnicima ide se u javnu nabavu, nakon svih tih koraka može se očekivati od 6. do 9. mjeseca da će biti prva lopata u obnovi”, naglasio je.

S druge strane, Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba rekao je da nije donesen konačni zaključak sa sastanka na Građevinskom fakultetu, te da je to bio samo inicijalni sastanak kako bi se sve stavilo na papir.

Dodao je i da ne treba generalizirati obnovu u Banovini kako cjelokupno neuspjelu, već da svaki slučaj treba ispitati.


Komentari