Ministar Fuchs otkrio kada bi se svi učenici trebali vratiti u klupe: ‘Sada smo došli do bolje epidemiološke slike’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon online sastanka s ravnateljima škola odgovarao je na pitanja kada se očekuje povratak u klupe svih učenika.

Rekao je i kako to da se u školu išlo u vrijeme kad je epidemiološka situacija bila loša, a sad kad je bolja, uglavnom se ide s online nastavom.

“Prošle godine smo pomno pratili epidemiološku situaciju i držali smo stvar sukladno pokazateljima pod kontrolom. Kad je dosegnula u negativnom smislu vrhunac mi smo uspjeli do kraja dovesti polugodište. Tjedan dana prije je uvedena online nastava u srednjim i nastavljena je pauza boravka učenika u školama preko zimskih praznika. Onda smo ih opet presložili ne bismo li dobili dodatnih desetak dana, uključujući vikende i time smanjili gužve u prometu”, rekao je Fuchs, piše Dnevnik.

Rekao je kako je ova odluka donesena upravo zbog bolje epidemiološke situacije u državi.

Neće se pomicati državna matura

“Sada smo došli do jedne bolje epidemiološke slike nego li tada i upravo zbog toga, da se trend oko transportnih rješenja eventualno pogoršao, idemo oprezno. Prvo ćemo pustiti niže razrede, od prvog do četvrtog za koje smo gotovo 100% sigurni da nisu značajni faktor u širenju zaraze, a onda nakon tjedan, dva, ovisno o epidemiološkoj situaciji poslat dijelove obrazovnog sustava u nastavu ‘licem u lice‘”, rekao je Fuchs.

“Ako situacija bude ovakva, nadam se i bolja, da će se svi učenici vratiti u školske klupe. Ukoliko se ipak online nastava odulji, neki ravnatelji inzistiraju na pisanju ispita uživo.

”Ravnatelji su aktivni, najbolje znaju kako i na koji način iskoristiti određene prednosti u obrazovnom procesu”, zaključio je ministar.

Državna matura se neće pomicati, rekao je ministar.

“Imajući to u vidu, za učenike s tog područja postoji nekoliko modela kako ćemo to nadoknaditi. U prvom redu to će ovisiti o tome hoće li nadoknada nastave biti potrebna za tjedan ili dva ili nešto duže. O tome će ovisi koji će biti modalitet”, pojasnio je.


Komentari