Ministar Beroš zadovoljan sa sjajnim rezultatima: ‘Virus slabi, ali ovo je nova bolest i opuštanja nema’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

U Hrvatskoj u zadnja 24 sata imamo jednu novooboljelu osobu, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2244.

Ministar zdravstva Vili Beroš ne krije zadovoljstvo zbog odlične epidemiološke situacije. “Osjećaj kad smo jučer vidjeli da nema novozaraženih je neprocjenjiv, ali opuštanja nema. Činjenica je da je to bio najbolji dan, barem u zadnjih dva mjeseca, no svi znamo da je ovo nova bolest i ne znamo kako će se ponašati. Svi govore o drugom valu i moramo zadržati oprez i biti odgovorni i dalje”, rekao je.

Ono što posebno veseli je da se smanjuju aktivni slučajevi. “To sve zajedno daje do znanja da otvaranje koje smo počeli prije 25 dana nije dovelo do pogoršanja situacije i da su ljudi prihvatili novo normalno i odgovorni su”, ističe Beroš.

S druge strane, dodaje, stižu nam turisti i zbog toga također treba biti oprezan te postoji opasnost od stvaranja mikrožarišta. “Radimo na protokolu postupanja za neželjene situacije kojima zdravstveno i epidemiološki moramo odgovoriti brzo i izolirati žarišta. Važno je naglasiti da se u tim promišljanjima otvaramo samo prema onima koji imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i mi”, kaže Beroš.

U petak je bilo šest pozitivnih, i to tri radnika iz Njemačke, dva iz Švedske i jedan oboljeli koji je obiteljski kontakt prije zaražene osobe. “Ono što veseli jest da kliničari javljaju da su kliničke slike oboljelih sve blaže, što znači da virus slabi, no i dalje ima onih koji su, nažalost, na respiratoru. No, opći dojam je dobar, a u prilog nam sigurno ide i lijepo vrijeme koje generalno dobro utječe na respiratorne bolesti. Naravno, zbog toga smo i puno manje u zatvorenim prostorima”, zaključuje Beroš.


Komentari