Ministar Barišić prijavljen za plagiranje samog sebe?

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Mogao bi ostati bez titule doktora znanosti.

Sabor u četvrtak, 9. veljače, raspravlja i glasa o povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću. Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u prosincu prošle godine donio je mišljenje prema kojem je Barišić plagirao, odnosno bez navođenja prenio dijelove svojeg rada ‘Does Globalization Threaten Democracy’, objavljenog 2008. u časopisu Synthesis philosophica.

No,  protiv Barišića je navodno podnesena nova prijava za tzv. autoplagijat. Naime, prema informacijama i dokumentima do kojih je došao Index, ministar Barišić prijavljen je u Njemačkoj zbog autoplagiranja svoje doktorske disertacije ‘Welt und Ethos’ obranjene 1989. Ako se navodi iz prijave potvrde, postoji mogućnost da ostane bez titule doktora znanosti koju je stekao na Sveučilištu u Augsburgu.

Njegov doktorat nije znanstveno djelo?

U prijavi se tvrdi da je preko 80 posto Barišićeva doktorata autoplagijat, odnosno da su u doktoratu preuzeti dijelovi iz Barišićeva magistarskog rada te prijevodi ranije objavljenih znanstvenih radova u hrvatskim časopisima Godišnjak za filozofiju i Filozofska istraživanja – bez ikakvog navoda ili reference na te ranije radove. To bi značilo da Barišićev doktorat nije izvorno znanstveno djelo, te da je titulu doktora znanosti stekao zatajivši podatke o svojim ranijim radovima.

Prema tvrdnjama ovog portala, i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov obaviješteni su o prijavi koja je protiv Barišića pokrenuta na Sveučilištu u Augsburgu, a Barišić je na nju već reagirao protuargumentima objavljenim na stranici Ministarstva znanosti.

U svojoj obrani Barišić ističe da autoplagiranje u Hrvatskoj još nije prepoznato kao neetično. Također tvrdi da je prema pravilima u znanstvenom svijetu, kao i na Sveučilištu u Augsburgu, dozvoljeno ranije objavljivanje dijelova doktorskog rada.

>>>Rasprava o smjeni Barišića, Plenković mu drži stranu, Most suzdržan?


Komentari