MILANOVIĆ U VATIKANU: Složio se s Papom da je cijepljenje ‘čin ljubavi prema sebi’

Foto: Ured predsjednika RH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, otišao je u ponedjeljak u Vatikan sastati se s papom Franjom.

Milanović je poslije sastanka izjavio kako je s poglavarom Katoličke crkve razgovarao o stanju u regiji. Očekivano, u razgovoru se spomenula i situacija u Bosni i Hercegovini (vječnoj bilateralnoj temi za susret s papom).

“Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima. Educated guess je da Hrvati još uvijek haju za Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Milanović novinarima.

Na upit koju mu je poruku poslao Papa, Milanović je odgovorio kako je to “previše intimno”.

Ipak, potvrdio je da je Papi darovao glagoljaški misal kneza Novaka. Radi se o jednom od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva. Napisan je na hrvatskom, uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom, a podsjeća na posebnost crkve u Hrvata i to stoljećima prije Drugog vatikanskog sabora gdje je crkva priznala sve jezike. Zauzvrat, papa je Milanoviću poklonio svoje govore, radove i jedan umjetnički rad.

Papa Franjo još uvijek nije bio u Hrvatskoj, dok je Milanoviću ovo drugi službeni posjet Vatikanu. Podsjetimo, kao hrvatski premijer, također je 2012. posjetio Vatikan i razgovarao s tadašnjim papom, Benediktom XVI.

“On ima i puno godina, nisam siguran da bi papa nakon 80 godina trebao biti globetrotter, ali apsolutno je dobrodošao u Hrvatsku”, rekao je Milanović glede moguće posjete pape Franje Hrvatskoj.

U planu predsjednikova puta je također posjeta i Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima. Tu je zakazan susret Milanovića s rektorom don Markom Đurinom te hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu.

Čin milosti i ljubavi prema sebi

Susret hrvatskog predsjednika i poglavara Crkve odvio se pod strogim epidemiološkim mjerama.

U Vatikanu su svi cijepljeni, a predsjednik je dodao kako tamo “očito prevladava znanstveni pogled na cijeli problem, a i maske se rijetko nose”.

“Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost?”, upitao je Milanović novinare.

“Građanima sam poručio da se cijepe, ali i građani imaju pravo da se zaštite od samovolje. Gdje je tu sud za ljudska prava?

Papa kaže da je cijepljenje čin ljubavi, a hrvatski biskupi su nedavno objavili priopćenje o cijepljenju i mjerama u kojem navode da cijepljenje mora biti dobrovoljno, a testiranje neinvazivno.

“Ne mislim ja da je to različito”, rekao je Milanović. “Papa je dobro rekao, cijepljenje je čin milosti i ljubavi prema sebi”, zaključio je.

Opet vezano uz koronu, osvrnuo se i na postavljanje šatora ispred zagrebačkog KBC Dubrava, te ustvrdio da su to uvjeti za legionare i da treba postaviti kontejnere.

Plenković mi se nije javio

Upitan oko pisma admirala Hranja, Milanović je rekao kako mu se Plenković još uvijek javio.

“Zadatak Ministarstva, ne ministra, jest da daje potporu predsjedniku države. Kad dođete s kruške i sve što imate je provincijska, gorljiva osvetnička ambicija, onda imate to što imate. Saznali smo još dosta stvari, i to da je 2018. predsjedniku Republike, tada Kolindi Grabar-Kitarović oteto pravo zapovijedanja”, otkrio je Milanović, prenosi Dnevnik.hr.

Poručio je Plenkoviću kako “zna da sad ima problema s Gabikom, ali ovo treba riješiti” te je dodao i kako se zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH moraju poštovati.


Komentari