Milanović o slučajevima zlostavljanja: ‘Kad zapomažu hollywoodske glumice, to nas ne treba zanimati’

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović danas je bio u posjeti potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, a u Petrinji je dao izjave za medije komentirajući aktualne događaje u zemlji, među kojima se su slučajevi seksualnog zlostavljanja koji su šokirali javnost.

“To je u nomenklaturi WHO-a ‘Chronic non-transferable disease’, dakle bolest srca, začepljenja, šećeri, nešto što te muči i uništava ti kvalitetu života dugi niz godina. Što nije nužno i nije zarazno”, napravio je usporedbu Milanović i rekao je kako se s time treba konstantno i uporno boriti.

Raditi pretjerani show od toga, nije loše, još je lošije zanemarivati. Kod te bolesti, od koje se i umire na kraju, ali nije pandemija, je bitna pozicija moći i dominacije”, kaže Milanović, te navodi primjere, prenosi Telegram.

“Rijetko se događa da nekakav kovinotokar, strojobravar ili viljuškar maltretira članicu uprave neke tvornice. Kao što se redovito događa da to rade muškarci prema ženama koje su prema njima u inferiornom ili zavisnom položaju. Kada se takve stvari događaju među ravnopravnima u socijalno, imovinskom i korporativnom smislu, onda je to problem neke druge vrste”, objašnjava Milanović te se osvrnuo na Hollywood.

Tvrdi da ga slučaj glumica koje iz kreveta ne izlaze za manje od “pet milijuna dolara” ne zanima.

“Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama”, tvrdi predsjednik

Ističe da je povijest, nažalost muška, te da su u 90 posto slučajeva muškarci u poziciji sile, moći i mogućnosti.


Komentari