Mijenja se vodstvo stožera jedne županije! Promjene i u uzimanju briseva, evo koliko će koštati!

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL / CROPIX

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije priopćio je u subotu da će zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar preuzeti funkciju načelnice Stožera Civilne zaštite od dosadašnjega načelnika Josipa Ribara. Ona je tu funkciju obavljala i na proljeće, u razdoblju kada je veći dio članova Stožera bio u karanteni zbog izloženosti virusu.

Hajsan Dolinar rekla je Hini da je Županija, zbog skraćivanja vremena čekanja nalaza, a radi što boljega sprječavanja širenja bolesti Covid-19, uložila 400.000 kuna u uređenje laboratorija za dijagnostiku koji će u jednom danu moći analizirati oko 180 briseva.

Grad Karlovac i gradske tvrtke su prostor bivše vojarne u Luščiću djelomično asfaltirale, uredile i opremile potrebnom signalizacijom i ogradama, te će se tamo od ponedjeljka, a ne više pred bolnicom, uzimati brisevi nazofarniksa za PCR testiranje koje potvrđuje bolest Covid-19, rekla je Hajsan Dolinar.

Uzimanje briseva bit će organizirano iz automobila (drive-in) kao i do sada, ali bi sve trebalo biti jednostavnije i bez gužvi kakve su se stvarale pred bolnicom i to zato jer je prostor veći i zato jer će tu biti samo ljudi za davanje i uzimanje briseva, a ne i svi ostali bolnički pacijenti i medicinsko osoblje.

Tvrtka Bišćan je na besplatno korištenje dala kontejner za uzimanje uzoraka, te je on preseljen iz bolnice u Luščić.

Radno vrijeme u Luščiću bit će od 8 do 10 sati, prema potrebi i duže, vrijeme dolaska neće se naručivati, ali će za besplatno testiranje svi morati imati uputnicu svoga izabranog liječnika.

Testirat će se i uz plaćanje, bez uputnica, a cijena će biti 700 kuna i za pravne i za fizičke osobe. To se pokazalo potrebnim u gospodarstvu, posebno zbog prekogranične suradnje i radnika i poslodavaca, kao i zbog turizma, pa se za sve te potrebe očekuje znatno skraćivanje vremena dobivanja nalaza.

Prvih 90 nalaza bit će gotovi istoga popodneva, a drugih 90 najdulje u 24 sata. Prednost će imati hitni slučajevi, a nalazi će se izdavati isključivo elektronskim putem liječniku koji je uputio pacijenta ili pacijentu na njegov mail, ako sam plaća analizu.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 362 osobe, u posljednjih 24 sata sedam novih i to iz Karlovca, Ozlja, Ogulina i Duge Rese.


Komentari