‘Mi smo taj sustav na koji vrištimo. Svaki put kad izađemo ili ne izađemo na izbore’ Ivana Kekin o slučaju preminule djevojčice u Klaićevoj

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Reakcije na tragičnu smrt dvoiplogodišnje djevojčice ne prestaju stizati. O navedenom su se oglasili brojni poznati Hrvati, a situaciju je komentirala i predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin.

Političarka ističe kako smo upravo mi ti koji biramo sustav, te ne smijemo zaboraviti na to.

“Kada se kao društvo suočimo s ovakvim užasima, preplavi nas osjećaj bespomoćnosti, a odmah potom jada, ljutnje i bijesa. Tražimo odgovornost, kazne, zatvor! I treba, naravno, i ovaj pojedini slučaj dobro pročešljati i vidjeti tko je u lancu odgovornosti kako i koliko zakazao.

No, ipak, se pritom valja sjetiti dok vrištimo na sustav. Da ga biramo mi”, piše Kekin.

“Svaki put kad izađemo ili NE izađemo na izbore. Mi biramo šefove socijalnih službi širom Hrvatske. Biramo šefove bolnica, odjela i domova zdravlja. Biramo koliko obitelji pokriva jedna socijalna radnica, a koliko malih pacijenata jedan pedijatar. Biramo broj psihologa po školama. Biramo hoćemo li djecu educirati o nasilju, fizičkom, emotivnom i seksualnom. Ili nećemo. Biramo broj psihijatara koji bi trebali biti dostupni ljudima sa psihičkim poremećajima. Biramo broj onih koji se bave liječenjem ovisnika. I alkoholičara. Biramo kakvu policiju imamo i kako se ona odnosi prema nasilju i nasilnicima. Biramo kakvo pravosuđe imamo. Biramo hoćemo li nasilnike pravedno kazniti, a žrtvama omogućiti da se osjećaju prepoznato, sigurno, zaštićeno. Mi biramo”, ističe predsjednica Nove ljevice.

“I zato je minimum koji možemo napraviti za malenu Nicol prihvatiti svoju moć i svoju odgovornost. I izlaziti na izbore. Uvijek iznova. I kad nas politika ne zanima. I kad je lijep dan. I kad su svi oni isti. I kad smo razočarani. I kad smo apatični. I kad mislimo da se ništa ne može promijeniti. Jer može. Odgovornost je na nama. Mi smo, naime, taj sustav na koji vrištimo”, zaključuje.


Komentari