METEOALARM OGLASIO CRVENU I ŽUTU UZBUNU: U prometu već kaos, prijete orkanski udari i snijeg!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najnovija prognoza DHMZ-a kaže kako će nedjelja biti prilično promjenljiva i vjetrovita.

Za područje Zagreba i cijele sjeverozapadne Hrvatske objavljena je žuta uzbuna, koja upozorava na potencijalno opasne vremenske uvjete. Najavljeni su tako udari sjeveroistočnog vjetra i to od 55 do 95 kilometara na sat.

U unutrašnjosti i ponegdje uz obalu moguća kiša, a više oborina očekuje se u Gorskome kotaru i Lici gdje će čak padati i snijeg. Puhat će uglavnom umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, u gorskim predjelima s olujnim udarima.

Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 6 do 11, u gorskim predjelima malo niža, a na Jadranu od 10 do 15 °C.

Meteoalarm
Meteoalarm

Meteoalarm je oglasio crvenu uzbunu za Istru i sjeverno primorje zbog najavljenih orkanskih udara bure, koja bi na mahove mogla puhati do 145 kilometara na sat. Prema meteoalarmu crvena uzbuna predstavlja izuzetni opasne vremenske uvijete.

Zbog olujnog su vjetra na snazi upozorenja i za ostatak države, izuzetak su Slavonija i Baranja. Za veći dio Jadrana najavljeni su opasni vremenski uvjeti, to jest narančasta opasnost. Očekuju se udari bure do 110 kilometara na sat, a u dalmatinskom zaleđu čak i  do 145 km/h.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]HAK je u nedjelju izvijestio o nizu problema u cestovnom i trajektnom prometu zbog loših vremenskih uvjeta. Zbog olujnog je vjetra za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca i Obrovca) i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most. Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Sveta Marija Magdalena i riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica. Zbog vjetra je promet zabranjen za I. i II. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Krčkom mostu i autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika. Jak vjetar usporava promet i na dionici autoceste A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina. Susnježica mjestimice i povremeno pada u Gorskom kotaru, a kolnici su mjestimice mokri ili vlažni te skliski od kiše u Lici, Slavoniji, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Stinica-Mišnjak (Rab) i Prizna-Žigljen (Pag) te katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka.[/box]

Smirivanje vremena od ponedjeljka

U ponedjeljak u većini krajeva djelomično ili pretežno sunčano. Uz više naoblake, u gorju, u prvom dijelu dana mjestimice može pasti malo kiše ili snijega.

Vjetar umjeren, na udare mjestimice i jak sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura, zbog čega su ponovno na snazi brojna upozorenja Meteoalarma. Prema kraju dana vjetar će slabjeti.

Najniža temperatura zraka od 0 do 5, a na Jadranu od 7 do 12 °C. Najviša dnevna većinom od 11 do 16, a u gorju od 3 do 6 °C.


Komentari