Medved se oglasio o pomilovanju bivših Udbaša, upire prstom u Pantovčak, branitelji ga zatrpali porukama, čuo se i s Gotovinom

FOTO: Screenshot / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved oglasio se o zahtjevu za pomilovanjem bivših Udbša Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Medved tvrdi da su proces prikupljanja potpisa generala i zahtjev za pomilovanjem kreirali Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića i odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo.

“Možemo zaključiti da je kreirano između odvjetnika i Ureda predsjednika Republike. Nadam se da su generali prilikom potpisivanja dobili više spoznaja o motivima i o ciljevima prikupljanja potpisa te da će oni osobno komunicirati više, i odvjetnik i djelatnici Ureda predsjednika”, izjavio je ministar po završetku sastanka vladajuće koalicije.

Ovdje se očito radi, dodaje, o političkoj inicijativi koju je započeo odvjetnik Nobilo predajom zamolnice za ranije puštanje na slobodu.

Poruke branitelja i obitelji ubijenih

Smatra i da su generali potpisnici imali plemeniti cilj. Jasno mu je, kaže, da su pojedini generali prepoznali doprinos Perkovića i Mustača u Domovinskom ratu kao olakotnu okolnost.

‘’Ali bitno je da ih taj doprinos ni na koji način ne može abolirati od zločina koje su počinili u sustavu bivše jugoslavenske tajne službe Udbe. Poglavito ih ne može abolirati od presude koja je izrečena u Njemačkoj”, naglasio je Medved. Dodao je i kako je od pojave pisma generala u javnosti dobivao na tisuće poruka hrvatskih branitelja i obitelji čiji su članovi ubijeni u vrijeme Udbe, koji očekuju da Perković i Mustač neće biti pomilovani.

Čuo se, kaže i s Gotovinom (koji je potpisao zahtjev za pomilovanjem, op.a), ali samo da bi mu čestitao Uskrs.


Komentari