‘Mediji nikad neće dobiti popis cijepljenih osoba. To je liječnička tajna’, poručio je Kaić

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije, govorit će o blažim epidemiološkim mjerama koje su danas stupile na snagu, a koje omogućuju kafićima da poslužuju piće za van, otvorene su teretane i fitness centri, djeca mogu pohađati škole stranih jezika, a otvorene su i kladionice i kockarnice.

Sve, naravno, uz uvjet da se poštuju stroge epidemiološke mjere o dozvoljenom broju osoba, međusobnoj distanci i nošenju maski.

Podsjetimo, prošli puta je na tiskovnoj konferenciji stožera ozbiljno zaiskrilo između Alemke Markotić i prisutnih novinara koji su je pitali o cijepljenju njezine majke, na što ih je ona prozvala da su i sami tražili usluge te da je barem jedan od prisutnih također cijepljen prije reda.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznio je podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“Još uvijek imamo blagi pad incidenicije, gledano po novootrkivenim PCR testovima, 14-dnevna incidencija je 127, kreće se od 33 u Istarskoj do 218 u Dalmatinskoj županiji. Hrvatska je s tom stopom u vrlo dobrom mjestu gledano po 14-dnevnoj incidenciji, ispred nas su samo Finska i Danska s manjim brojem. Plan cijepljena se provodi u opisanim fazama, vidio sam da se često prikazuje tablica gdje su po točkama navedeni oni koji se cijepe u fazama, ona se pogrešno tumači. Rang lista prioriteta su ljudi s povećanim rizikom od komplikacija, a ne strogo točke u tablici. Liječnici moraju reći koja kategorija ima prioritet, tablice se ne treba slijepo držati. Čuo sam izjave kolega iz KOHOM-a, valjda uplašenih, da im nije dovoljno precizan taj plan…”, rekao je Kaić.

Dodao je i da zna puno liječnika obiteljske medicine kojima nije problem preuzeti odgovornost, no ako članovi KOHOM-a žele točno propisan raspored koga cijepiti, to je prilika da naprave stručne smjernice za obiteljsku medicinu da nitko ne mora razmišljati, već gledati tko spada po koju točku.

“Pozivam ih da to naprave”, rekao je Kaić.

‘Mediji nikada neće dobiti popis cijepljenih’

Popis cijepljenih osoba koji se spominjao prošli tjedan, to su medicinski podaci i tajna, mediji ga nikad neće dobiti jer onda povlači za sobom pitanja koje bolesti ima ta osoba, rekao je Kaić.

Ministar Vili Beroš komentira naputak nastavnog zavoda Primorsko goranske županije gdje se navodi da ne bi bilo opravdano cijepiti starije od 65 AstraZeneca cjepivo.

“To nije sukladno promišljanju HZJZ-a, no ranije je bilo govora o tome, u direktnim razgovorima s proizvođačem, ocijenili smo da cjepivo u najvećem broju priječi smrtni ishod te da se starije osobe mogu cijepiti. Tu bih poruku željeli ponovno poslati, ovakve informacije mogu biti prepreka da se netko od starijih ne cijepi tim cjepivom i to bi bilo pogrešno”.

Davor Božinović ponovio je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u Europi, mogu razumjeti nezadovoljstvo dijela ljudi, no nastavit će pratiti epidemiološko stanje.

“Radimo balansirano s prvim ciljem da zaštiti zdravlje. što se tiče učinkovitosti mjera, o tome uvijek možemo razgovarati, i ta učinkovitost pojedinih mjera ovisi o tome koliko se one dosljedno provode. Izvlačenje pojedinačnih slučajeva nije neki način da se stekne uvid. Epidemiolozi su rekli da je moguće za svaku situaciju propisati okvir, no kako se one provode ovisi o onome tko ih provodi. Mi nikad nismo željeli da kontrola pređe granice demokratskog načina funkcioniranja institucija. Kada govorimo o našim odlukama i stavu na razini institucija u Hrvatskoj i Europskoj agenciji za lijekove te WHO, svi bismo se toga trebali pridržavati. Svi vodeći autoriteti su rekli da je cjepivo AstraZeneca dobro, ne bi bilo dobro da se producira problem gdje ne postoji, u ovom trenutku znanost je vrlo jasna. Ovaj proces mjera koji sam nazvao delikatnim podrazumijeva studiozan posao koji oduzima puno vremena i energije onih koji na tome rade. Epidemiolozi su spremni stati iza tih odluka, to se odnosi i na dio odluke o radu kladionica. Zaključeno je da za ta mjesta, kada im se zabrani ugostiteljska djelatnost, epidemiološki rizik nije velik. Bili smo u kontaktu sa županijskim stožerima, zatvaranjem tih objekata ministarstvo financija ostaje bez nesrazmjernog dijela koji se podmiruje za fiksne troškove, pa smo tamo odlučili uspostaviti striktan epidemiološki okvir. Znam iz razgovora s članovima Stožera iz dvije županije da njihovi epidemiolozi misle isto, no da je donekle problem reakcija javnosti. Zato postoje svi stožeri koji bi trebali tumačiti odluke javnosti kao što smo mi svakih par dana. Da se to radi, sigurno bi građani diljem Hrvatske prihvatili ono što tumačimo. Svi koji sudjeluju u kreiranju javnog mišljenja moraju voditi računa o tim stvarima jer ništa nije važnije od zdravlja i funkcioniranja institucija, bilo kakav prijepor, može se o tome preventivno razgovarati i uvijek postoji spremnost za tu vrstu razgovora, no volio bih da svi koji su u sustavu odlučivanja na jedan pravilan način tumače sve što je stručno usvojeno mišljenje, bilo da se radi o cjepivima, preporukama za rad u nekim djelatnostima, kako ne bismo došli u situacije u kijema se netko osjeti slobodan da šalje poruke za koje smo davno u prošlom stoljeću mislili da nemaju prava građanstva”.

Je li provedena istraga o cijepljenju preko reda i kakve su kazne’

“Saznanjima o mogućim nepravilnostima angažirao sam sve dionike sustava, zatražio sam očitovanje svih zdravstvenih ustanova, tijekom vikenda se prikupljaju podaci iz digitalne platforme, u Ministarstvu je osnovano povjerenstvo za praćenje cjepiva koje će analizirati te podatke, u slučaju odstupanja, ciljano ćemo uputiti inspekciju, ako se utvrdi propusti, predmet će biti upućen stručnim komorama i dalje na postupanje. Vjerujem da ću tijekom dana dobiti izvještaje”, rekao je Beroš.

Jesu li igrači Hajduka zaraženi novim sojem?

Tijekom vikenda je kod bračnog para potvrđena britanska varijanta, oboje se nalaze na intenzivnoj. Za igrače Hajduka, čim ćemo imati rezultate, sve ćemo obavijestiti, rekla je Markotić.

Kaić kaže da su kolege iz HZJZ-a anketirali članove obitelji, srećom nisu imali kontakte izvan obitelji jer im je rano bila propisana karantena, a što se Hajduka tiče, tokom dana uzorci idu na sekvenciranje, na tome se radi.

Profesor s katedre za kazneno pravo ističe da u slučaju cijepljenja preko reda postoji osnova za kaznenu odgovornost, smatra li Beroš da bi profesorica Markotić, koja je omogućila cijepljenje preko reda majci, zloupotrijebila položaj?

“Sigurno je da kada inspekcija završi svoje postupanje, mogući su razni pravci, da se predmet uputi stručnim komorama te ako ima elemenata kaznenog dijela, DORH-u. Moje mišljenje kao medicinara je tu irelevantno. Bitno je da se ispoštuje procedura”.

Markotić: Nisam novinarima omogućila cijepljenje

“Što se tiče moje majke, struka je sve rekla. Što se tiče novinara to je krivo protumačeno, nisam novinarima omogućila cijepljenje, jedno od novinara se okolo hvalilo nekome koga ja znam da se cijepio protiv nije važno čega preko reda”, rekla je Markotić.

 


Komentari