MEDAK JE OČAJAN, NA RUBU SNAGA! ‘Ugostitelji imaju osjećaj da će umrijeti od gladi, a ne korone’

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ove subote diljem Hrvatske održani su prosvjedi protiv epidemioloških mjera. Time se Hrvatska pridružila prosvjetarima u 40-ak drugih zemalja diljem svijeta pod nazivom inicijative “Svjetska povorka za slobodu, mir i demokraciju”. Nacionalni stožer navedeno još nije komentirao, no potvrdili su da će u svakom pojedinom gradu prijaviti organizatora prosvjeda.

Ovu situaciju kao i kako funkcioniraju ugostitelji nakon dvadeset dana od otvaranja terasa, za Dnevnik Nove TV komentirao je ugostitelj  Marin Medak.

“Nismo za širenje laži i ugrožavanje ičijeg zdravlja. Treba se pridržavati mjera. Podržavamo prosvjede, ali na kulturan i normalan način”, ističe Medak i dodaje da su terase otvorene te da se ugostitelji pridržavaju mjera i svega što je propisano.

“Na žalost, sve dok država nama ne bude sufinancirala COVID redare, dogodit će se da neki gosti primaknu stolove i stolce, a mi to ne možemo kontrolirati. Ne možemo zabranjivati gostima da stave stolice na određeno mjesto”, objašnjava.

“Sigurno ima pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera, ali nažalost ugostitelji imaju osjećaj da će umrijeti od gladi, a ne korone, tako da moramo razumjeti i one koji se ne pridržavaju mjera”, dodaje Medak.

Kada je riječ o kontrolama, Medak tvrdi da inspekcija provjerava ima li ugostiteljski objekt sve potrebne obavijesti, razmaknute stolove, dezinfekcijska sredstva te nose li radnici maske. Zbog mjera, dodatni trošak ugostitelja po zaposleniku je od 500 do 1000 kuna.

“Prihodi su nam pali oko 60 posto, dakle za mjesec ožujak prihodi su u odnosu na 2019. godinu manji za 60 posto. Nama je hladni pogon ogromni trošak“, ističe i apelira na kolege da se drže mjera.

“Uvijek ima pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera. Vidimo što se događa sa sudstvom, kamoli ne sa ugostiteljima. Mi smo ipak u toj hijerarhiji ispod sudstva, a vidimo da se neki suci ne pridržavaju mjera. Od 25.000 do 30.000 objekata u Hrvatskoj, logično je da će ih 500 do 1000 kršiti mjere“, tvrdi Medak i dodaje da je uvjeren da će i ove godine biti problem s manjkom radnika.

“Prethodnih godina nam je nedostajalo 10.000 do 15.000 radnika u sezoni. Sada imamo još manje radnika. Stoga, vjerujem da ćemo i ove godine imati s radnom snagom ogroman problem u sezoni, ako će sezona biti dobra, a vjerujem da će sezona biti jako dobra“, uvjeren je.


Komentari