MEDAK BIJESAN: ‘Čovjek s pendrekom vodi stožer, o čemu mi pričamo?’

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Nacionalna udruga ugostitelja epidemiološke mjere smatraju pogrešnima i rezultatom uplitanja politike u odluke stožera. Zaključak je to iz HTV-ove emisije Otvoreno u kojoj su u srijedu gostovali su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja, Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nino Raspudić, zastupnik Mosta, i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak. Iz Udruge Glas Poduzetnika koja je organizirala prosvjed na Trgu u srijedu nije gostovao nitko.

Medak smatra da su mjere postavljene pogrešno, ali da Nacionalna udruga ugostitelja nije protiv epidemiologa.

Mi nismo protiv epidemiologa i struke. Prije svega se mora platiti i mogu ostati zatvoreni, kao što je Njemačka platila 75 posto. Restorani sad mogu doći do 35 posto i to je plafon. Mjere su od prvog dana postavljene pogrešno, propisano je tko smije, a ne što se smije”, rekao je Medak.

Sustav je ocijenio neprofesionalnim i dodao da smatra da se politika ne bi trebala miješati u odluke stožera.

“Mjere tko smije, a ne što se smije su problematične i od prvog dana su postavljene pogrešno, rekao je. Imamo sustav koji je napravljen neprofesionalno. Čovjek koji je na čelu policije, čovjek s pendrekom vodi zdravstveni stožer, o čemu mi pričamo? Politika ne smije ulaziti u odluke stožera, a to se čitavo vrijeme radi”, rekao je.

Josip Aladrović ocijenio je da ne postoje dvostruki kriteriji, jer se s epidemiološke strane može jasno odrediti tko smije, a tko ne smije raditi.

“Bitno je razdvojiti epidemiološki i ekonomski smjer. Kroz ovaj današnji prosvjed imali smo mješavinu kritika epidemioloških mjera i ekonomskih. Ako gledamo epidemiološke mjere, one su najblaže u Europi. Imamo jednu tendenciju pada broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih. Posljednje mjere su donesene s ciljem da u što kraćem vremenu, dođu brojke do te razine da relaksiramo ekonomiju”, rekao je Aladrović.

Nino Raspudić navodi nepovjerenje prema vladajućima kao bitan problem, jer je situacija vođena netransparentno.

“Mislim da bi ljudi podnijeli strože mjere i disciplinu kad bi vidjeli da se postupa razumno i da se prati situacija. Mene ne zanima što se događa Njemačkoj, već epidemiološko stanje kod nas. Problem je i nepovjerenje prema vladajućima i stožeru koje počinje kulminirati. Od samog starta ova koronakriza vođena je na netransparentan način”, rekao je.


Komentari