MATE RIMAC PORUČUJE: ‘U Hrvatskoj je moguće ostvariti globalni uspjeh’

Facebook

“Nama je tržište globalno. Nije nam tržište u Hrvatskoj, mi smo hrvatska firma i time se ponosimo i to ističemo gdje god dođemo”, Kaže Rimac.

U Hrvatskoj je moguće ostvariti globalan uspjeh Inovator i poduzetnik Mate Rimac u Intervjuu tjedna YammatFM-a govorio je o tehnologijama, novitetima koji stižu iz Rimac automobila, zašto neće biti masovne proizvodnje Concepta te zašto je pisao premijeru Oreškoviću.

Tvrtka Rimac automobili krenula je iz čistog entuzijazma i ljubavi prema automobilima i elektronici, a svemu su bila podloga natjecanja na kojima je Rimac uredno osvajao prva mjesta. „Ja sam pokrenuo firmu s ciljem da napravim sportski auto, ali sam brzo shvatio da je za to potrebno jako puno novaca, kojih ja nisam imao. Jedini način da firma opstane je bio da radimo razvoj i inženjering za druge firme.“, kaže Rimac. Glavni proizvod tvrtke danas je upravo tehnologija, od suradnje s Koenigseggom do proizvodnje baterija za invalidska kolica, električne bicikle, za brodove. „Sada imamo jedan projekt gdje ćemo vjerojatno raditi najveću bateriju ikad pomičnu proizvedenu za trajekt koji će ploviti na sjeveru Europe.“, najavljuje Mate Rimac.

Orešković i Panenić imaju dobre namjere

Concept One i Concept S, nedavno predstavljeni na auto showu u Genevi, već su prodani, a kako kaže Rimac: „Nama je tržište globalno. Nije nam tržište u Hrvatskoj, mi smo hrvatska firma i time se ponosimo i to ističemo gdje god dođemo.“ Novinar američkog portala Jalopnik u svom članku napisao je kako kruže glasine prema kojima bi Rimac Automobili mogli vrlo brzo početi surađivati s Appleom, o toj temi Rimac je kratko rekao: „Ne mogu to komentirati.“

Premijer Tihomir Orešković i ministar gospodarstva Tomislav Panenić imaju dobre namjere, no Rimac podsjeća da ne traži ništa za sebe, nego vidi priliku da se u Hrvatsku dovede auto industrija.

Za to su potrebne konkretne mjere, privući investitore, dovoljno se ugledati na jednu Slovačku, koja nije imala auto industriju, a danas su među vodećima. „Jako je teško strane investitore uvjeriti za ulaganje u Hrvatsku. Ne zato što je to Hrvatska, isto bi bilo i da je to Mađarska ili Albanija, svejedno je. U ovaj dio svijeta investitori ne ulažu, čim nisi u Silicon Valley, New Yorku puno je teže. Druga su kategorija Berlin, Talin, ostalo je nemoguće. Ipak uz puno truda i rada moguće je bilo gdje u svijetu, pa i u Hrvatskoj napraviti globalni uspjeh.“, zaključuje Mate Rimac.


Komentari