Markotić tvrdi: ‘Zadnjih dana znanstvenici su došli do novih spoznaja o Covidu-19’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izjavila je u subotu da su zadnjih dana znanstvenici došli do novih spoznaja o Covidu-19, a u časopisu “Science” objavljeno je da je socijalna distanca presudna za sprječavanje širenja zaraze.

Markotić je u Dnevniku HRT-a izvijestila da je u Klinici 17 bolesnika na respiratoru te još jedan bolesnik koji nije zaražen koronavirusom. Većina bolesnika je starije životne dobi, ali četiri do pet su srednje ili mlađe dobi, pa treba biti jasno da ne obolijevaju samo stariji.

“Vrijedan je svaki život, bez obzira na dob čovjeka, zato je jako važno da se svi držimo socijalne distance i uputa Stožera civilne zaštite”, poručila je.

Markotić je izvijestila kako je prije nekoliko dana ugledni znanstveni časopis “Science” objavio da je za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa presudna socijalna distanca, a za sve ostale elemente koji mogu pomoći, kao što su lijekovi, cjepiva i sl, treba vremena.

Ponovila je da su simptomi kod teško oboljelih pacijenata visoka temperatura i otežano disanje. “Zamislite kao da vam netko sjedi na prsima, da vas guši, i tako 24 sata. U teškim oblicima to je iznimno opasna bolest, zato moramo biti pažljivi kako ne bismo sebe i druge doveli u takvu situaciju”.

Bez obzira na lijepo vrijeme i na, za sada, kontrolirano linearno širenje zaraze, Markotić je poručila da su ključna još dva do tri tjedna kako bi se vidjelo jesmo li uspjeli evidentirati sve oboljele i njihove kontakte i drže li se svi utvrđenih mjera.

I dalje je oprezna u procjenama jer, primjerice, u Singapuru je sada druga faza zaraze, pa se ne smijemo odmah ohrabriti i izaći van zato što je nešto manje novooboljelih.

Izrazila je nadu da će rezultati borbe sa zarazom biti pozitivni, iako je riječ o virusu koji “ima i neke svoje ćudi koje nam još nisu potpuno jasne”.

Na izravno jesmo li danas pametniji kada je riječ o Covidu-19, Markotić je odgovorila potvrdno jer se s današnjom naprednom tehnologijom puno toga može napraviti brže nego prije.

Prije par dana kineski znanstvenici objavili su nove spoznaje o interakciji virusa s njegovim receptorom, pa se sada puno više zna o strukturi virusa i njegovu vezanju za stanice.

To, kaže Markotić, pruža veliku šansu istraživačkim laboratorijima i biotehnološkim kompanijama da znaju u kom smjeru razvijati lijekove i cjepiva.

Također, u SAD-u se radi na cjepivu čije istraživanje sufinancira Nacionalni institut za zdravlje, pa postoje izgledi da bi se, razmjerno brzo, moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

Ocjenjujući djelovanje hrvatskog Stožera, Markotić je rekla da ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović vrlo promišljeno ima u vidu cijeli sustav, dok je ministar zdravstva Vili Beroš odmah, i prije no što je bilo jasno da će se zaraza razbuktati, posložio puno toga u zdravstvenom sustavu.

Pred skore uskršnje blagdane, Markotić je poručila svima da ostanu kod kuće i sa svojim ukućanima podijele ono što imaju, te da se drže svih uputa i preporuka Stožera kako “ne bismo dobili gol u zadnjoj minuti”.


Komentari