Markotić: ‘Čovjek je mjesec i pol kod nas i još je pozitivan!’, Beroš: ‘Mjesta za popuštanje nema’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite od 11 sati održat će redovnu press konferenciju. Ranije su izvijestili koliko je novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj u posljednja 24 sata.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak rekao je da smo ovaj tjedan imali 15 posto manje novozaraženih nego prošli tjedan.

Trenutna incidencija je prosječno 173,4, najviša je u Sisačko-moslavačkoj županiji, 298,1, a najniža u Istarskoj, 48,9.

“Na listi 14-dnevne stope incidencija na 100.000 stanovnika Hrvatska je u EU na sedmom mjestu”, dodao je Capak.

Alemka Markotić govori o posljedicama nakon covida.

“Puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti u drugom valu. Oni su puno dulje hospitalizirani, imaju jače simptome. Mogu dodatno biti izloženi dodatnim infekcijama što je opterećuje zdravstveni sustav. Vidimo da su to teške obostrane upale pluća. Nema dosta objašnjenja za to. Neki završavaju s trombozom ili plućnom embolijom. Najčešći problemi su s disanjem, psihički problemi i nesanica. Za to će trebati dugoročno praćenje i zdravstvenu skrb”, rekla je Markotić.

“Danas imamo bolesnika koji je mjesec i pol dana kod nas i još uvijek je pozitivan što znači da bi mogao biti zarazan za ljude oko sebe”, izjavila je Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je “zdravlje na prvom mjestu”.

“Zdravlje je na prvom mjestu i bez toga sve pada u vodu. Ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez. Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u kratkom roku. Zato bez žurenje. Moramo naglasiti nove izazove, novi sojevi problemi s cijepljenjem. ali imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijim zemljama u svijetu i Europi”, izjavio je.

Dodao je da treba imati strpljenja.

“Mjesta za popuštanje nema. Ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u preko 20 zemalja EU. Kafići su zatvoreni u 24 zemlje. Stalno balansiramo”, rekao je Beroš.

‘Rekli smo da ćemo pratiti situaciju’

Ministar Davor Božinović odgovorio je na pitanje o prosvjedu na Trgu.

“Sve ove poruke koje ste čuli. Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan.

Pokušavamo da taj balans bude održiv. Sjećate se prije par mjeseci smo bili u situaciji i razgovarali s ugostiteljima kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Preventivno smo s njima razgovarali na Ksaveru. Tada su nam brojevi počeli rasti, nažalost. I tada jedna od glavnih poruka je bila da zapravo trebamo ići u zatvaranje tih objekata. Javno mnijenje se okrenulo u tu stranu i mi smo pokušavali vidjeti hoće li se mjere koje su određene provoditi, ali rezultati su bili takvi da to nije bio slučaj. Zato su zatvoreni prije dva mjeseca.

Od tada je disciplinirano ponašanje građana, brojevi su nam počeli padati i padaju već 6 tjedana. Ali nisu došli na razinu koja je zanemariva. Ja sam vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, ali to nitko nije obećavao niti rekao. Rekli smo da ćemo pratiti situaciju”, rekao je šef Nacionalnog stožera.

Dodao je kako “čine sve da se otvori sve, ali uz minimalan rizik”.

“Stvari se mogu vrlo brzo promijeniti. Mi smo sada popustili određene mjere. Nama djeca idu u školu. U nekim državama prosvjeduju jer djeca ne idu u školu. Kod nas je registrirano 215.00 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000, što znači da je najveći dio poduzetništva otvoren. Mi činimo sve kako bi otvorili što više toga,  evo 15. veljače će ići novi set mjera i promišljat ćemo o svemu. Hrvatska, koja ima najliberalnije mjere u EU, je u poziciji da mi trpimo kritike koje nisu opravdane. Razumijemo da su oni kojima je zatvoreno u teškoj situaciji, ali možemo se komparativno usporediti s drugim zemljama. Kad su naši kafići u 10. mjesecu radili, drugdje su bili zatvoreni.

Imate policijski sat, kod nas toga nema i to smo rekli da neće biti. Sve što smo radili do sad, koliko to netko želi prikazati, tu nema mjesta nikakvoj depresiji. Nastavit ćemo raditi ovako u ovoj situaciji. Dakle, mjere nisu, kao što je netko htio reći, nisu ljudi bolesni samo od covida. Zato to i radimo da nam ne bi zdravstveni sustav kolabirao, da se sve bolnice ne bi posvetile samo covid bolesnicima. U 11. mjesecu je taj sustav bio pod velikim opterećenjem”, pojasnio je Božinović.

Komentirao je i kako će policija postupiti u vezi prosvjeda na Trgu.

“Za prosvjed je organizator poslao zahtjev PU zagrebačkoj gdje su naveli da će biti tamo 25 osoba. Ne znam koliko ih je. Ono što je policijski posao je da vodi računa o javnom redu i miru, a ovo drugo ne mogu komentirati”, poručio je Božinović.

730 novih slučajeva, 17 preminulih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2926.

Među njima je 1222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata.

Preminulo je 17 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 233.637 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5088 preminulo, ukupno se oporavilo 225.623 osobe od toga 323 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 13.782 osobe.

Do danas su ukupno testirane 1,206.372 osobe, od toga 7023 u posljednja 24 sata.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do srijede, 3.2.2021. do 10:00 sati evidentirano je 19145 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 18536 osoba, a 62 osobe su preminule. Trenutno je aktivno 430 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 30 osoba (gradovi – 2 Samobor, 3 Zaprešić, 3 Jastrebarsko, 7 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 1 Vrbovec, općine – 2 Brdovec, 1 Bistra, 2 Jakovlje, 1 Pisarovina, 1 Krašić, 1 Pokupsko, 1 Križ, 1 Dubrava, 2 Rakovec, 1 Gradec), a ozdravilo je 117 osoba.


Komentari