Marić najavio reformu po kojoj bi trebale rasti plaće: Sada možete i izračunati koliko

Ministar financija Zdravko Marić najavio je izmje Zakona o porezu na dohodak prema kojima bi sve plaće trebale porasti u 2021. godini.

On ističe da su mirovine sigurne, ali mirovinski sustav čeka velika reforma.

“Neovisno o situaciji izazvanoj koronom, treba poravnati plaće jer ti ljudi u javnom sektoru nose golemi teret, a i važno je zbog kupovne moći. Nema više mjesta za odgađanje”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata, piše 24 sata.

Sindikati očekuju poziv Vlade po tom pitanju.

Muke po Mariću

Ne žele odustati od četiri posto povišice koja je bila dogovorena prije korona krize. Zbog pandemije su sindikati pristali da se dogovoreni model 2+2 posto, po kojemu su plaće trebale rasti u lipnju i listopadu, odgodi do nekih boljih vremena.

“Odustajanje od rasta plaća nikako ne bi bilo dobro jer to direktno utječe i na gospodarstvo, odnosno smanjenje potrošnje”, ističe Sever.

Ministra Marića čeka mučan posao – sastavljanje proračuna za 2021. nakon ove turbulentne pandemijske godine. Ništa konkretno još i ne može reći osim onoga što je već napomenuo, a što nitko ne voli čuti:

“Sve je podložno rezovima, osim mirovina”, naglašava.

Plaće će rasti, evo i koliko…

Dok se čekaju rezovi, čeka se izmjena Zakona o porezu na dohodak po kojemu bi svima plaće trebale rasti u 2021., kako se navodi u tablici.

Inače, u Hrvatskoj trenutačno imamo 1,556.826 osiguranika i 1,240.619 umirovljenika.

Marko Pavić, prethodnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Alardovića, iskusio je što znači pokušati mijenjati postojeće stanje. A od svega napravljenog, iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, kažu da je ipak napravio jednu dobru stvar.

“Napravio je da se može zatražiti od HZZO-a i HZMO-a izračun prosječne mirovine po prvom i drugom stupu. Iako je vjerovao da će zbog 15 posto gotovine, koje su obećali isplatiti onima koji ostaju korisnici drugog stupa, čime pristaju i na manje mirovine, zadržati umirovljenike u drugom stupu, lani ih je čak 60 posto prešlo u prvi stup. Jednostavno su izračunali da im se to više isplati jer im je tako mirovina veća”, rekla je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Imamo skoro 8700 umorovljenika mlađih od 24 godine

Na stranicama Državnog zavoda za mirovinsko osiguranje, između ostalog, u tablicama za lipanj stoji kako imamo gotovo 8700 umirovljenika mlađih od 24 godine, a više od 1700 su između 24 i 34 godine.

O kakvim se to umirovljenicima radi pojašnjava Jasna A. Petrović.

“Riječ je o invalidnim osobama i djeci pokojnih umirovljenika koji studiraju pa su naslijedili mirovinu dok ne diplomiraju. Po tome sam i ja odmah nakon srednje škole postala penzioner. No kod statističkih podataka treba preciznije navoditi o čemu se radi jer u protivnom dolazi do dezinformacija”, kaže Petrović.

Dodaje kako tako ispada da najmlađi korisnik “partizanske” mirovine ima 18 godina.

“Iza takvih podataka obično se krije neka teška sudbina, a u konkretnom slučaju je riječ o dečku kojega je djed uzdržavao jer je ostao sam”, objavio je 24 sata.

Komentari