Manjkas predstavio novi film: Želim svome gradu pomoći u izgradnji kulture sjećanja jer sjećanja su temelj našeg identiteta!

Bjelovarskoj je publici premijerno prikazan film “Tajna zloglasne šume Lug”. Ovaj projekt tvrtke Alfa d.o.o. istražuje se mračni dio bjelovarske prošlosti, prenosi Klikni.hr.

Vezan je uz sudbine pripadnika poraženih vojski i nedužnih građana koji su nakon Drugog svjetskog rata, i to bez suđenja, likvidirani na bjelovarskom području. Velik dio njih sahranjen je u neoznačenim jamama šume Lug, a dio posmrtnih ostataka pronađen je tek nakon osamostaljenja Hrvatske države.

Redatelj i scenarist filma je Miljenko Manjkas koji je otkrio zbog čega je upravo ova priča trebala i biti ispričana.

Foto: Klikni.hr

Propast Velike Srbije

“Ova me tema zanima dulje od desetljeća. Naime, moja majka je kao djevojčica živjela pored šume Lug, a ona sama i drugi članovi obitelji su sudionici Križnoga puta, na sreću bez težih posljedica, svi su preživjeli. Moj cilj je bio da kroz ovaj film svome gradu Bjelovaru pomognem graditi kulturu sjećanja jer naša sjećanja su temelj našeg identiteta”, rekao je Manjkas, dodajući kako je zahvalan svima koji su sudjelovali u izradi filma.

“Posebno hvala našim sugovornicima i svjedocima koji su nam ispričali tu priču. Kao autoru mi je nezahvalno govoriti o svom filmu, sve što sam imao za reći rekao sam kroz sam film, najbolje je da sada, nakon premijere, publika da svoj sud”, kazao je.

“Ono što je važno je i to da naš Bjelovar i ovaj kraj imaju svoje puno svjetlije povijesne trenutke. Stoga me posebno veseli da novi serijal na kojem radimo govori o našim najvećim pobjedama koje su nepravedno ostale u sjeni. To su prve oslobodilačke operacije Hrvatske vojske Otkos 10, Orkan i Papuk koje su označile propast projekta Velike Srbije. I te svijetle trenutke uskoro ćemo prikazati kroz film”, zaključuje.

Komentari