MALA ZEMLJA, VELIKI LJUDI: Hrvatski studenti farmacije najbolji na svijetu

FOTO: farmaceut.org

Hrvatska zbilja ima nevjerojatne, pametne i uspješne mlade ljude koji su nada svijetloj budućnosti naše zemlje!

Nakon što su budući hrvatski magistri farmacije prvi u svijetu organizirali virtualni kongres farmacije, na nedavno „uživo održanom“ 62. kongresu Međunarodne federacije studenata farmacije (The International Pharmaceutical Students’ Federation, IPSF) u Zimbabweu (Harare) od 29. srpnja do 8. kolovoza 2016., Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske proglašena je najboljim udruženjem studenata farmacije na svijetu!

2. međunarodni kongres mladih i budućih farmaceuta održan je pod sloganom Kako uspješno kormilariti izazovima zdravstvenog sustava – U potrazi za farmaceutskom izvrsnosti“.

Međunarodna federacija studenata farmacije (IPSF) je vodeće međunarodno udruženje koje zastupa studente farmacije i nedavno diplomirane mlade farmaceute te promiče doprinos javnom zdravlju pružanjem stručnih informacija, edukacijom, umrežavanjem, poticanjem na stručni i znanstveni rad, te provođenjem niza stručnih inicijativa u okviru zdravstva i farmacije. IPSF zastupa oko 350 000 mladih i budućih farmaceuta iz preko 80 država diljem svijeta, s nekoliko kontinenata, stoga je priznanje hrvatskim farmaceutima time veće. Glavni cilj IPSF-a je promicanje međunarodne razmjene ideja i iskustava mladih farmaceuta, davanje doprinosa razvoju  znanstvenih i stručnih znanja te javnom zdravstvu globalno. Aktivnosti koje IPSF provodi su: javnozdravstvene kampanje, stručni skupovi za profesionalni stručni razvoj kompetencija, komunikacijskih i kliničkih vještina u radu s pacijentima i liječnicima, edukativne inicijative, program međunarodne razmjene studenata, usavršavanje na području liderstva i upravljanja te aktivno sudjelovanje i organizacija na svjetskim i regionalnim farmaceutskim kongresima na kojima se kreira strategija razvoja farmaceutske struke i doprinos zdravstvu u cjelini kroz partnerstvo s drugim strukama. IPSF ima službeno definiranu i kontinuranu suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), UNESCO-om, UN-ECOSOC-om. IPSF usko surađuje s Međunarodnom farmaceutskom federacijom (FIP) koja zastupa farmaceute globalno i kojoj pripada i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

CPSA je dobila ovo priznanje zbog svojih mnogobrojnih aktivnosti u struci i u radu sa studentima na hrvatskoj i međunarodnoj razini, a još jedan uspjeh za mlade hrvatske magistre farmacije jest nagrada Martini Lauš koja je u Zimbabweu proglašena najboljom kontakt osobom Međunarodne federacije studenata farmacije (IPSF-a).

Predsjednica CPSA-e Petra Neralić izjavila je kako je „ovo neizmjeran uspjeh za Hrvatsku kao malu državu u odnosu na druge članice IPSF-a, te nagrada hrvatskoj farmaciji i budućim farmaceutima u Lijepoj našoj da budu proaktivni kreatori budućnosti hrvatskog zdravstva u partnerstvu s liječnicima, davajući doprinos javnom zdravlju, ostvarujući viziju zdravlja dostupnog svima i skrbivši za boljitak društva, lokalno i globalno!“

Hrvatsko farmaceutsko društvo ponosno je na uspjehe mladih i budućih farmaceuta kojima ovim putem čestita, te je uvjereno kako će ovi vrijedni i talentirani farmaceuti biti aktivni dionici budućeg održivog zdravstva u partnerstvu s drugim dionicima zdravstvenog sustava, a na dobrobit zajednice i zdravlja pacijenata!

Komentari