Magla smanjuje vidljivost, HAK upozorava vozače na veliki broj djece u prometu

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Počinje nova školska godina zbog čega će od danas u prometu sudjelovati i veliki broj djece. HAK poziva na pojačan oprez.

Zbog prometne nezgode na autocesti A1, prije čvora Vrpolje u smjeru Zagreba vozi se uz ograničenje brzine.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici i središnjoj Hrvatskoj. Na autocesti A1 ima je između Zagreba i Karlovca te tunela Mala Kapela i Sveti Rok, na autocesti A2 Zagreb-Macelj između Zagreba i Krapine, a na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Novska. Zbog magle, ili u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju zbog kiše, kolnici su mokri i skliski.
Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te pripaze na sigurnosni razmak između vozila.

Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi, itd.) voze s uključenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Između Sesveta i Dugog Sela do 15. rujna do 20:00 sati zatvorena je zona raskrižja Dugoselske ulice i ulice Bedema ljubavi. Obilazak od ponedjeljka, 4.rujna, od 04,00 sata je: Dugoselska-Ive Politea-Željeznička-Bedema ljubavi, i obrnuto.


U Zagrebu, od ponedjeljka 04.09. 2017. godine od 08,00 sati do petka 20. 10. 2017. godine do 20,00 sati, zbog radova bit će zatvorena Karlovačka cesta od odteretnog kanala Sava-Odra do Puškarićeve ulice. Obilazak: Karlovačka cesta – Remetinec – Jadranska avenija – Puškarićeva – Karlovačka cesta i obratno.

Zbog radova na dionici DC10 između čvorova Luka i Sveta Helena, (između 6. i 7. km), vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine na 60 km/h. Predviđeno je da će radovi trajati četiri dana.

Od danas, 04.09., do 17.11. zbog radova na autocesti A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Zaprešić i Zabok, u dužini od oko 3 km (od 15+500 do 18+080 km) vozit će se dvosmjerno, istočnim kolnikom.

Danas, od 07:00 do 12:00 sati zbog radova na mostu preko rijeke Save na graničnom prijelazu Slavonski Brod vozila će se propuštati naizmjence, jednim trakom.

Za sav promet zatvorene su ceste:

DC29 na dijelu od Novog Golubovca do raskrižja državne ceste DC29 i lokalne ceste LC22016 za Stari Golubovec;
DC502 Smilčić-Pridraga;
ŽC5042 Višnjan-Tićan.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:
DC1 na dionici Sučević-Otrić kroz Otrić i Jošani-Udbina-Ondić na dvije lokacije;
DC2 u Vukovaru, u Kudeljarskoj ulici i Ulici Priljevo;
DC3 u mjestu Lužan Biskupečki;
DC66 u naselju Marčana;
DC206 Valentinovo-Petrovsko.

VOZAČI, OPREZ! POČINJE ŠKOLA!
U ponedjeljak, 4. rujna, počinje nova školska godina zbog čega će u prometu sudjelovati i veliki broj djece. Vozače pozivamo na pojačan oprez u blizini škola i vrtića te ih podsjećamo da je u toj zoni brzina vožnje ograničena na 40 km/h.

Roditeljima savjetujemo da prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda ponove najvažnije prometne propise (prijelaz pješačkog prijelaza, prijelaz semaforiziranih i nesemaforiziranih raskrižja…) koji su važni za njihov put od kuće do škole. Korisno je na školske torbe staviti reflektirajuće dijelove kako bi ih vozači za vrijeme kasnijih poslijepodnevnih i večernjih sati lakše uočili, posebice u uvjetima smanjene vidljivosti. Djecu podsjećamo da hodaju pločnikom ili lijevom stranom kolnika, ako su u grupi neka hodaju u koloni – jedan iza drugoga, a cestu prelaze samo preko pješačkog prijelaza i na zeleno svjetlo za pješake, no neka pričekaju da se vozila zaustave.

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

Komentari