Milanović i supruga uz kavu smisilili modni dodatak za Macrona, ovaj ga ‘isfurao’ i kod Plenkovića

Foto: FaH

Francuski predsjednik Macron u službenom je posjetu našoj domovini. S obzirom da je ovo prvi puta od osamostaljenja da nam u posjet dolazi francuski predsjednik, čitava organizacija odvija se na najvišem standardu.

Macron se sastao s predsjednikom Milanovićem, a potom i s premijerom Plenkovićem. U svom pretrpanom rasporedu, samoinicijativno je želio položiti vijenac na Spomeniku domovine za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu.

Na kraju sastanka, predsjednik Milanović je iznio jednu zanimljivost. “Ovi narančasti riboni su nastali jutros jer kako čovjek stari, onda ustaje prerano i onda u pet sati ujutro nakon druge kave, moja supruga mi kaže danas je Dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. 11. Tako da smo ovo skrojili u pola sata i jako mi je drago što se francuski predsjednik pridružio ovome”

Potom je na sastanku s premijerom Plenkovićem i dalje nosio vrpcu koju mu je pripremio predsjednik Milanović.

Foto: FaH

Sastanak s predsjednikom Milanovićem

Predsjednik Milanović je izrazio da mu je iznimna čast da je našu državu posjetio francuski predsjednik Macron.

“Razgovarali smo o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku i strateški i financijski” izjavio je Milanović.

Razgovarali su i o zbivanjima u regiji, zbivanjima u svijetu, Ukrajini, Rusiji.
“To su sve stvari koje Francuska koja trenutno očito zadugo kao jedina nuklearna sila u Europskoj uniji i stalna članica vijeća sigurnosti gleda na jedan način koji je malo širi od našega” obrazložio je Milanović.

“Razgovore ocjenjujem odličnima iza ovog će slijediti strateška suradnja temeljem sporazuma, odnosno deklaracije koja će biti potpisana u Vladi i radujem se svemu ovome. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak. Naravno ostajemo euroatlantska zemlja. Naša vojna suradnja s SAD-om je bila i bit će, al i ovo je jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo.”

Predsjednik je obratio pažnju na narančasti ribon jer mu je supruga rekla da je svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama i da su u pola sata to skrojili, pa hvala predsjedniku što je pristao. , rekao je Milanović nakon sastanka s Macronom.

Foto: FaH

Macron je zahvalio na srdačnom dočeku i razgovoru.

“Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. Radi se o jednoj nepravdi jer ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze između Hrvatske i Francuske, imali smo nezavisnost, a 2013. Hrvatska je postala 28. članica Europske unije.
U tom je trenutku Hrvatski narod se odlučio priključiti našem zajedničkom projektu.
Pripadnost EU je ono što doprinosi miru i prosperitetu u toj regiji u kojoj je bilo dramatičnih sukoba i situacija” izjavio je Macron.

“Hrvatski narod je bio svjestan činjenice da među državama članicama vlada solidarnost.
Ova službena posjeta, partnerstvo koje smo potpisali nakon mukotrpnog rada naših ministara uzvisit će našu bilateralnu vezu u odnosu na obranu s Rafaleima ali i s vezama naših vlada koja će konsolidirati ovu vezu prema Europi obrane koja isto tako sudjeluje u NATO-u” zaključio je.

Macron je naveo i kako će se nastaviti raditi na području sigurnosti i migracijama, jer su to zajednički projekti koji će biti i kad Francuska bude predsjedavala u EU.
Istaknuo je i kako rade na klimatskim promjenama, na geopolitici, tehnologiji, zdravstvu i kako su to teme koje su u srcu ove suradnje.

Obrazložio je i temu Zapadnog Balkana kao ključnu za pitanje mira i kao strateško pitanje za EU te je istaknuo koliko to znači za Hrvatsku.

Polaganje vijenca

Predsjednik Macron je želio odati počast poginulima i stradalima u domovinskom ratu te je izabrao položiti vijenac na Spomeniku domovini. Time je postao prvi strani visoki dužnosnik koji je ondje položio vijenac.

Foto: FaH

Francuski predsjednik se u Banskim dvorima upisao u Zlatnu knjigu, nakon čega je započeo sastanak s premijerom Plenkovićem.

Foto: FaH

Sastanak s premijerom

Premijer je izrazio zadovoljstvo dolaskom francuskog predsjednika.
“Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, u ovoj godini smo dosad na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je sigurno jedan od značajnijih ulagača u Hrvatsku u posljednjim godinama. Veseli nas i što francuski turisti posjećuju Hrvatsku, očekujemo da, kada se situacija normalizira, broj turista iz Francuske u Hrvatskoj rasti” rekao je premijer Plenković.

Osvrnuo se na kupnju aviona i rekao kakao je ponosan što će Hrvatska vojska dobiti ovakve avione.

“Kupnja aviona u strateškom smislu za Hrvatsku je doslovno ono što nazivamo game changer. Dobit ćemo sposobnost kakvu do sada nikada nismo imali i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i naši piloti, ali i cijela Hrvatska vojska imat će na raspolaganju takve avione kakve od Njemačke pa do Grčke nema nitko na ovom prostoru. S time ne samo da imamo sposobnost odvraćanja nekoga tko ima bilo kakve pretenzije na hrvatski teritorij nego još više možemo biti oni izvoznici sigurnosti, važan čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe i participirati u brojnim budućim misijama.

U svakom slučaju ponosan sam da će Hrvatska vojska dobiti ovakve avione u našem drugom mandatu i vjerujem da je ovo partnerstvo s Hrvatskom i u pogledu obrane i sigurnosti i tehnološke i industrijske suradnje na području obrane zaista novi iskorak od kojeg ćemo imati koristi i u gospodarskom pogledu” zaključio je premijer.

Predsjednik Macron je rekao da Francuska podržava pristup Hrvatske Schengenu.

“Kao prvo Hrvatska je spremna za Schengen, to je i pokazala, proces je ispoštovan i došlo je do podudaranja. Dakle, Hrvatska je potvrdila da ima solidnu organizaciju zaštite svojih vanjskih granica u odnosu na borbu protiv krijumčarenja i potvrdila je sposobnost nadzora svojih granica. Smatramo da će ovo učiniti Schengen učinkovitijim i omogućit će da u naš sustav informiranja integriramo i sve ovo što postoji u Hrvatskoj. Dakle ovo naravno podrazumijeva i reformu Schengena koji će omogućiti još učinkovitije Schengen područje i zato podržavamo pristup Schengenu.


Komentari