Macan će se žaliti jer mora platiti Vidović Krišto: Političari moraju trpjeti kritike, imamo odluke s idiotom i žoharom

HRT-ove emisije Otvoreno ponekad znaju biti i zanimljive, pogotovo ako netko odluči napustiti studio i pritom ”počastiti” nekog od ostalih sugovornika. Upravo se to dogodilo netom nakon parlamentarnih izbora 2020. kada je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan napustio emisiju urednika i voditelja Mislava Togonala, iziritiran prekidanjem i upadicama tadašnje novoizabrane saborske zastupnice Domovinskog pokreta Karoline Vidović Krišto. Togonal ga je tada pozivao da se vrati, no Macan je odlučno otišao, poručivši: “S ovom spodobom ne želim sjediti u studiju”.

Zastupnica, zastupana po odvjetniku Zvonimiru Hodaku, Macana je tužila zbog povrede ugleda i časti tražeći 50 tisuća kuna naknade i poznati PR-ovac je na prvostupanjskoj presudi Općinskog građanskog suda izgubio spor. Pritom mora platiti novčanu kaznu u iznosu od 50 dnevnih iznosa (od po 233 kune), što ukupno iznosi 11.650 kuna, a najkasnije u roku od četiri mjeseca

Macan se poziva na europsku praksu

Za komentar smo pitali prozvanog Macana.

”Radi se o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi na koju ću se naravno žaliti. Hrvatski sudovi očito još nedovoljno primjenjuju praksu Europskog suda za ljudska prava koja smatra da političari u svojem djelovanju moraju trpjeti puno više kritike od običnih građana. Već imamo odluke našeg Ustavnog suda u skladu s tim stavom gdje političarima u Hrvatskoj nije dato za pravo iako su ih zvali idiotom ili žoharom”, ističe Macan za portal Zagreb.info.

Sada je stvar na višim sudovima, da pravomoćno presude u skladu s praksom Europskog suda za ljudska prava, zaključuje. Bivši predsjednik Stipe Mesić je, podsjetimo, izgubio pravomoćno kada je tužio Hrvoja Hitreca koji ga je nazvao idiotom. Drugi je slučaj Ranka Bona, aktivista koji je izvjesnog političara na zatvorenom skupu nazvao “žoharom” tijekom razmirice oko zelenih politika u Istri. U postupku u Hrvatskoj Bon je kažnjen, da bi, zastupan po odvjetniku Vedranu Ramadanoviću, na Europskom sudu za ljudska prava osuđujuću presudu u cijelosti pobio.

Podsjetimo se i kako je to izgledalo u studiju Otvorenog Mislava Togonala 20. srpnja 2020.

https://www.facebook.com/watch/?v=574081956601582


Komentari