LUKA, MIA, IVAN, EMA… Evo koja su imena roditelji najčešće davali djeci prošlog desetljeća

Roditelj s djecom (Foto: Unsplash)

Državni zavod za statistiku objavio je listu najčešćih imena koja su roditelji u Hrvatskoj u prošlom desetljeću dali dječacima i djevojčicama. Prema podacima iz Popisa 2021., Luka i Mia najčešća su imena.

Nakon Luke najčešće ime koje su roditelji od 2010. do 2021. davali sinovima su Ivan, David, Jakov, Mario, Petar, Filip, Karlo, Matej i Josip.

Najzastupljenija imena koja su u istom razdoblju roditelji davali kćerima su Mia, Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva.

Luka je najčešći odabir u gotovo svim županijama, osim u Ličko-senjskoj gdje je najviše roditelja sinovima nadjenulo ime Ivan i u Istarskoj, gdje su roditelji najviše birali ime David. Ipak, u spomenute dvije županije, Luka je bilo drugo najzastupljenije ime.

Mia je u prošlom desetljeću, osim na razini Hrvatske bila najčešće ime u 11 županija. Petra je bila prvi izbor u šest županija, Lucija u dvije Ličko-senjskoj i gradu Zagrebu te Ema u Krapinsko-zagorskoj i Marta u Šibensko-kninskoj županiji.

Prijašnja razdoblja

Od 2000. do 2009. najčešća imena koja su na razini Hrvatske roditelji dali dječacima su Luka, Ivan, Marko, Filip, Josip, Karlo, Antonio, David, Matej i Petar.

Kod djevojčica su u istom razdoblju najčešće dodjeljivana imena Ana, Lucija, Petra, Lana, Sara, Marija, Ema, Ivana, Nika, Iva.

No, stanje se promijenilo u odnosu na prva desetljeća prošlog stoljeća.

Najčešća imena muškaraca rođenih 1929. i ranije su Ivan, Josip, Stjepan, Nikola, Ante, Franjo, Milan, Petar, Mirko i Marko.

Žene rođene u istom razdoblju najčešće se zovu Marija, Ana, Kata, Dragica, Milka, Mara, Ljubica, Danica, Katarina i Anka.

Neka tradicionalna imena koja su najčešće dobivala djeca rođena početkom 20 stoljeća i ranije ostala u top deset rođenih u prošlom desetljeću, a riječ je o Ivanu, Josipu i Ani.

Marija je bila najčešće ime do kraja 1960-tih, a Ivana od 1970., no više ih nema u top 10 imena rođenih djevojčica u posljednjih deset godina.

U ukupnom stanovništvu koje uključuje sve godine rođenja najčešća muška imena su Ivan, Josip, Mario, Luka i Tomislav, Stjepan, Željko, Ivica, Ante i Mario.

Među ženama u toj generalnoj top listi na vrhu su Marija, Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Vesna, Nada, Marina, Petra i Martina.

Najčešća prezimena

Kad je riječ o prezimenima u Hrvatskoj ima najviše Horvata, a slijede prezimena Kovačević, Babić, Marić, Jurić, Novak, Kovačić, Knežević, Vuković i Matić.

U glavnom gradu Zagrebu najviše je Horvata, Marića, Babića, Kovačevića, Matića, Kovačića, Markovića, Jurića, Petrovića i Kneževića.

U drugom najvećem gradu Splitu najviše je Radića, Jurića, Babića, Bačića, Jukića, Tomića, Šarića, Vukovića, Kovačevića i Perića.

Na ljestvici top deset prezimena u Osijeku su Kovačević, Horvat, Knežević, Kovač, Bošnjak, Mihaljević, Grgić, Petrović, Marić i Šimić.

U Rijeci su najzastupljenija prezimena Babić, Kovačević, Knežević, Petrović, Vukelić, Tomić, Fućak, Matić, Božić i Vuković.


Komentari