LOKALNI STOŽERI TO NE MOGU: Požele li pooštriti mjere, nitko im neće braniti, no ublažavanje nije u njihovoj nadležnosti

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da mu nije jasno kako istarski Stožer misli od 1. ožujka otvoriti terase kafića, kad lokalni stožeri mogu samo pooštriti mjere donesene na nacionalnoj razini ali ne i donositi blaže mjere, poručivši da se radi o čistom politikanstvu.

“Ne znam kako to mogu jer oni mogu donositi odluke koje su samo strože od nacionalne razine, a ove blaže ne mogu”, komentirao je u Makarskoj premijer novinarima najavu šefa istarskog stožera Dine Kozlevca da će se zbog povoljne epidemiološke situacije od 1. ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata. To je, poručio je, stvar koju će donositi Nacionalni stožer u dogovoru s Vladom.

Želju pojedinih županijskih stožera “da budu nešto kontra onoga što dolazi s nacionalne razine” nazvao je čistim politikanstvom. Plenković se osvrnuo se na prijedlog Primorsko-goranske županije da se AstraZenecom ipak još neko vrijeme ne cijepe stariji od 60 godina zbog čega je jučer i najavio izmjenu Zakona o Nastavnim zavodima za javno zdravstvo.

“Mi moramo promijeniti da nam sa županijske razine zavoda za javno zdravstvo netko vodi svoju politiku – politiku koja je suprotna Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Europskoj agenciji za lijekove, stavu HZJZ-a i upućuje poruke odvraćajućeg karaktera sugrađanima 65 plus”, komentirao je.

Takve izjave su, smatra premijer, štetne i pogrešne. Istaknuo je kako “ne dolazi u obzir da imamo situaciju da nam županijske razine pričaju nešto što ne stoji i zbunjuju ljude”. Poručio je i da će do izmjene doći što prije te dodao da se s tim ciljem čuo i s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Izrazivši još jednom nezadovoljstvo što županijski zavodi nisu subordinirani nacionalnom tj. HZJZ-u, poručio je da je to jedan od razloga zbog kojeg imamo poteškoća. “To je loša praksa, a izjava katastrofalna”, ocijenio je premijer. Osvrnuo se i na odluku o otvaranju kladionica, automat klubova i kasina, istaknuvši da nisu to otvorili zato što žele da ljudi kockaju.

“Znamo da ako su zatvoreni, onda oni ne plaćaju državi koncesiju, a mi moramo plaćati njima i troškove radnika i fiksne troškove”, kazao je premijer. Uputio je pritom na statistiku kome su sve isplaćeni fiksni troškovi, rekavši da su oni treći na listi. “Ako ih netko hoće držati zatvorenima neka im plati”, rekao je.

Vlada je, kaže, napravila iskorak i “poduzima mjere u pravom trenutku s obzirom na epidemiološku situaciju”. Najavio je da će program mjera pomoći za potresom pogođenu Banovinu biti u četvrtak na sjednici Vlade. “Program mjera je spreman, radilo ga je Ministarstvo graditeljstva s drugim resorima. Nakon što prođe sve koordinacije koje traju ovih dana, bit će u četvrtak na Vladi”, naglasio je.

Plenković smatra da će ove godine biti turističke sezone. “Kampanja Ministarstva turizma već traje i radimo sve da Hrvatska bude sigurna i privlačna i da se revitalizira turizam”, rekao je.

“Hoće li to biti odmah od Uskrsa, ako je moguće, zašto ne”, dodao je, osvrnuvši se i na današnje epidemiološke brojeve, koji su kaže dobri i kontinuiramo smanjujemo broj novozaraženih i u apsolutnim brojevima i u odnosu na testiranja.

Komentari