Liječnik komentirao dolazak britanskog soja korone u Hrvatsku: ‘Zarazniji je, treći val nam ne gine’

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

Prva tri slučaja britanske mutacije koronavirusa B1.1.7. potvrđena su u Hrvatskoj, priopćilo je to Ministatrstvo zdravstva.

Liječnik Danko Pušćenik komentirao je ovu vijest. Kaže kako to i nije nešto iznenađujuće.

“To je očekivana vijest. Virusi ne znaju granice i oni se šire. To znači da očekujemo treći val, prvi je bio prošlog proljeća, drugi smo imali ovu zimu i treći sad. Britanski soj je zarazniji, što je velika opasnost da će se širiti. To je sad utrka s vremenom, trebamo što prije procijepiti ljude, da spriječimo virus da se širi. Treći val nam ne gine”, rekao je Pušćenik za N1.

Izjavio je i kako se o virusu i dalje uči te ponovio kako je ključ svega pridržavanje epidemioloških mjera.

“Upoznati smo da se ljudi opuštaju, misle da virus više nije među nama, a virus je i dalje među nama”, rekao je liječnik.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak i to 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke te četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Sva tri uzorka su poslana i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih dijelova hrvatske upućena iz HZJZ-a, navodi Ministarstvo zdravstva.

Komentari