Liječnička potvrda o preboljenju temeljem brzog antigenskog testa vrijedi samo na području Hrvatske

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) priopćila je kako se EU digitalna COVID potvrda izdaje isključivo temeljem pozitivnog PCR testa i vrijedi 180 dana dok liječnička potvrda o preboljenju temeljem brzog antigenskog testa vrijedi samo na području Hrvatske.

EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenju mogu zatražiti osobe koje su preboljele covid-19 i to 11-ti dan od prvog pozitivnog PCR testa, a ona će vrijediti 180 dana od datuma testiranja. Njeno trajanje, kao i osnova za izdavanje, propisani su EU Direktivom, piš u priopćenju.

Preboljenje ustanovljeno brzim antigenskim testom nije osnova za izdavanje EU digitalne COVID potvrde. Na osnovu brzog testa moguće je izdavanje liječničke potvrde, koja vrijedi isključivo na području Hrvatske

Iz AKD-a podsjećaju kako EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenju mogu zatražiti osobe čiji su podaci o pozitivnom PCR testu upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva.

Potvrda se možete zatražiti online putem portala e-Građani, u nekoj od poslovnica HZZO-a te u ljekarnama, ovlaštenim laboratorijima i na drugim lokacijama izdavatelja.

Potvrda se ne može izdati u slučaju kada osoba ima pozitivan nalaz testiranja unatrag 11 dana od dana podnošenja zahtjeva za potvrdu.


Komentari