LIJEČNICI U SLUŽBI POLICAJACA? Predložene izmjene zakona koje bi svaku drugu osobu mogle koštati vozačke dozvole, liječnici sve odbijaju

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Članak 37. nacrta prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama upućen na e-savjetovanje izazvao je bučne reakcije javnosti, prvotno liječnika. U njemu naime stoji sljedeće: “Ako se na zdravstvenom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi zdravstveno stanje radi kojeg vozač nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je, uz upozorenje vozaču, o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju prema mjestu prebivališta, boravišta, uobičajenog boravišta, školovanja, odnosno privremenog ili stalnog boravka vozača”.

Također, dodano je i kako je isti dužan dano upozorenje evidentirati u medicinskoj dokumentaciji i o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju prema mjestu prebivališta, boravišta, uobičajenog boravišta, školovanja, odnosno privremenog ili stalnog boravka vozača koji se pak neće upućivati na ponovni liječnički pregled.

“Upozorenje vozaču i obavijest policijskoj upravi ili postaji iz stavka 3. i 4. ovoga članka se evidentira i dostavlja putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske”, stoji u nastavku.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) govori kako su liječnici negativno iznenađeni.

Gostujući u emisiji Studio 4 rekla je kako smatra da je to “atak na obiteljsku medicinu, na slobodu i odnos svakog pacijenta i liječnika da imaju povjerljiv odnos zato što je povjerenje preduvjet uspješnog procesa liječenja”, rekla je pa dodala kako se KOHOM obratio i predlagatelju zakona.

Tvrde kako se neke točke zakona kose s drugim točkama istoga, a upozoravaju i kako ne postoje nedvosmisleni kriteriji na temelju kojih bi se postupalo, a koje trebaju znati i vozači i liječnici. Ban Toskić smatra kako će ovakva situacija dovesti do toga da neki obiteljski liječnici uopće neće raditi taj posao jer uostalom to i nije njihov zadatak, a oni koji pak to odluče, mogli bi se striktno držati zakona pa svakom drugom pacijentu izricati zabranu upravljanja automobilom. “Ljudi će biti s pravom rezignirani, a možda će doći i do verbalne ili fizičke agresije”, naglašava.

“Ovo je bilo jako nepromišljeno. Raditi ovakve radikalne poteze bez da se konzultiralo i jednu stručnu medicinsku udrugu”, zaključuje.


Komentari