Liječnici se ne slažu s Fuchsom: ‘Hrvatska treba oštrije mjere i privremeni prelazak na online nastavu’

FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je 604. Još se čekaju podaci za cijelu Hrvatsku, ali liječnici upozoravaju da Stožer civilne zaštite treba propisati stože mjere.

FOTO:: Davorin Visnjic/PIXSELL

Naime, ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, izjavio je kako Ministarstvo prati situaciju sa zaraženima u školama i kako se za sada ne planira prelazak na online nastavu. Napomenuo je i kako škole nisu zatvorene ni u jednoj zemlji, a da se pritom nisu uvele druge strože mjere.

Ipak, liječnici se ne slažu. Smatraju da su u Hrvatskoj potrebne oštrije mjere. Posebice ističu kako bi bilo dobro privremeno prijeći na online nastavu, barem kada su u pitanju stariji učenici.

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od 17. studenog, online nastavu u potpunosti trenutno izvodi 38 škola u Hrvatskoj. Većina, 70,22%, i dalje prakticira model u kojemu su učenici stalno u školi. Na mješovitom modelu je oko 5,6% škola. Preostale škole nastavu provode prema nekoj od  tih kombinacija modela – (3,9%) te  (17,35%). Fuchs ističe kako ne treba ići generalno s online nastavom, liječnici su drugačijeg mišljenja.

“Srednje škole bi na dva do četiri tjedna trebale imati online nastavu. Noćne klubove i barove svakako treba staviti pod strogi nadzor, masovno rade ilegalno. Kafićima i restoranima trebalo bi subvencionirati najmove terasa i sufinancirati grijače za terase ili troškove struje, kako bi se što manje boravilo u zatvorenim prostorima već da se može popiti kava gdje zrak cirkulira. Treba ograničiti i rad vjerskih objekata jer to su mjesta gdje se ljudi apsolutno ne pridržavaju mjera, ni maske ni razmaka, hrpa infekcija krenula je s misa. To nije popularno reći u Hrvatskoj, ali o tome treba govoriti jer virus se širi neometano” rekla je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit za Večernji list.

Privremeni prelazak na online nastavu nedavno je zatražio i Hrvatski liječnički sindikat, a takvog su stava i u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine.

Komentari