LIJEČNICI ODGOVORILI BISKUPIMA: ‘Kad budete dijelili pomazanje necijepljenom bolesniku, sjetite se da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/ Ilustracija

Objava pod naslovom “Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?” Hrvatske biskupske konferencije (HBK) izazvala je niz reakcija, a na navedeno je reagirala i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Podsjetimo, biskupi su poručili da sve mjere kao i odluke za sprječavanje širenja koronavirusa trebaju biti bez prisile i uvjetovanja. Napisali su i da se preporuča korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

Poruku HUBOL-a hrvatskim nadbiskupima i biskupima prenosimo u cijelosti:

Umjesto poziva na čin ljubavi, vi podilazite onima koji sad mašu zastavama slobode izbora

Sljedeći put kad Vas pozovu da udijelite bolesničko pomazanje necijepljenom bolesniku oboljelom od COVID-19 bolesti ili budete čitali brojeve umrlih po kojima je Hrvatska među 10% zemalja u svijetu s najvišom stopom smrtnosti od ove bolesti, imajte na umu da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli.

Umjesto poziva na čin ljubavi, kao što je učinio poglavar Katoličke crkve, vi s puno riječi, a bez razumijevanja i bez duše, podilazite onima koji sad mašu zastavama slobode izbora. Slobode bez odgovornosti.

Pozvali su ih u posjet COVID bolnicama

Pozivamo sve koji su sudjelovali u pisanju Vašeg teksta da dođu u COVID-19 bolnice. Izađite iz svojih kula bjelokosnih. Cijepljeni ste, imate COVID potvrdu, nema straha za Vaše zdravlje.

Pogledajte u oči bolesnike oboljele od COVID-19 bolesti, ali i bolesnike koji nemaju COVID-19 no ne mogu dobiti zdravstvenu skrb jer bolnice trenutno nemaju mogućnosti o njima skrbiti. Pogledajte u oči zdravstvene djelatnike koji o njima skrbe i u dežurstvima često traže slobodan krevet više za oboljele. Oni će Vam reći da je cijepljenje najučinkovitija zaštita od ove bolesti. To je jedina znanstvena istina koju treba jasno izreći. Sve ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk.

P.S.Dodatni podsjetnik: izbor dijagnostičkih testova zaista nije specijalistička komepetencija HBK.

Komentari