LAŽNO CIJEPLJENJE! Kako operiraju ordinacije i koliko će vam to naplatiti

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jutarnji list u svom je nedjeljnom izdanju objavio svjedočanstva trojice sredovječnih muškaraca koji otkrili kako su u ordinacijama s medicinskim osobljem u Zagrebu i Karlovcu dogovorili lažna cijepljenja protiv korone.

Od trojice svjedoka, doduše, samo je jedan doista obavio pothvat i trenutni je vlasnik Covid potvrde bez cijepljenja koja ga je koštala 1000 kuna. Drugi je odustao u zadnji čas, kad mu je ponuda već bila na stolu, dok je trećeg spriječila nenadani ulazak medicinske sestre spriječio da obavi do kraja prijevaru već dogovorenu s liječnicom.

Pored prvog svjedoka koji je zločin obavio za 1000 kuna, svjedoku koji je odustao ponuđena je bila cijena od 800 eura, dok je neuspjela prijevara bila dogovorena za 100 eura po osobi.

Medicinsko osoblje koje se upusti u ovakvu igru, na sebe uzima kaznena djela krivotvorenja isprava, ali i zloupotrebe položaja i vlasti, a Jutarnji (premda naglašava da je razmjer nemoguće procijeniti), nagađa kako vjerojatno nema županije u kojoj ne postoji bar jedna ordinacija gdje je liječnik voljan namjestiti lažnu potvrdu.

Policija je, naglašava Jutarnji, već razotkrila jednu mrežu krivotvoritelja u kojoj je medicinska sestra unijela lažne podatke o informacijskom sustavu cijepljenih koje nisu bile istinite za dvije osobe

Ipak, članak u Jutarnjem pokazuje kako je utipkavanje lažnih podataka zamijenjeno izravnim prijavarama u ordinacijama. Tamo se cijepljenje štrcne u prazno, kako bi se vidjelo da je potrošena tekućina, a potom se u sustav unese kako je osoba cijepljena.

Problem je što su ove metode, zaključuje Jutarnji, praktički nedokazive te je vrlo teško doznati tko su počinitelji.

Komentari