ČUVAJTE SE LAŽNIH SVEĆENIKA Blagoslivljao kuće, prevario dijete i stariju osobu

Foto: Marijan Susenj/Pixsell

Vrijeme oko Božića rezervirano je za blagoslov kuća i obitelji. Vjernici tradicionalno dočekuju svećenika te između ostalog, pripreme i novac za blagoslov. Upravo je zadnje bio povod da se netko dosjeti i predstavi se kao svećenik. Lažni doduše, ali mještani Josipovca kod Osijeka to nisu tad znali.

Informaciju o tome, u najmanju ruku sramotnom činu, s vjernicima je podijelio u nedjelju za trajanja središnjeg bogoslužja, velečasni Ivica Rebić, župnik u Župi Sv. Luke koja teritorijalno pokriva granični dio Višnjevca i Josipovca. Ondje se, naime, pojavila osoba koja se lažno predstavljala i pod izlikom udjele blagoslova ulazila u kuće. No, srećom, osim što je doveo u zabludu vjernike, čini se kako nije uspio počiniti i veću materijalnu štetu. Brzo se, naime, pojavila sumnja u njegovu vjerodostojnost, piše Glas Slavonije.

“Do mene je došla informacija kako se u Ulici Vladimira Nazora, u Višnjevcu, u dvije, tri kuće pojavila osoba u pratnji još jedne, koje su ondje došle s namjerom udijeliti blagoslov. U jednoj od kuća bilo je dijete koje ih je primilo, u drugoj starija osoba, koja je i posumnjala u njihovu vjerodostojnost. Ta je osoba došla kod nas u Župni ured raspitati se za identitet tog svećenika, jer je u mojoj župi najavljeno kako samo ja idem u posvetu. Nakon toga nismo više dobili sličnih informacija ” rekao je velečasni Rebić.

Ispomoć gostujućeg svećenika

Zadnjih godina učestala je praksa u dijelu župa Osječkog dekanata da osim domaćeg župnika u posvetu kuća, kao ispomoć ide i gostujući svećenik, iz nekih od brojčano manjih nadbiskupijskih župa. Još jedan je to danak modernog doba u kojemu bismo svi dočekali župnika, ali ne kao prije kada ga se očekivalo cijeli dan. No u tom slučaju ministranti obično budu “domaća” djeca, što otklanja potencijalnu sumnju. Na ovom primjeru očito je sve bilo drugačije.

Vlč. Rebić kaže da nisu izvijestili mjerodavne, niti su nepoznatu osobu prijavili u Policijsku upravu, a nisu o ovome izvijestili ni Nadbiskupiju. Razlog tome je što se u prigodi blagoslova kuća ne prikupljaju donacije niti se naplaćuje lukno, no uobičajeno jest da vjernici sami pripreme dvije “hrpice” novca. Jednu daruju župniku, drugom nagrađuju ministrante.

“Nažalost, nisu ovo jedini primjeri pokušaja obmana na štetu vjernika. Tijekom godine zna biti onih koji se predstavljaju onima koji u korist župa prodaju kalendare, ili pak prikupljanju novčane darove za potrebe Župe. Stoga sam informaciju o ovome događaj podijelio s vjernicima u svojoj župi” rekao je svećenik.

 


Komentari