LAŽNA, ŠEĆERNA VINA! Državni inspektorat pronašao krivotvorena vina, četiri su s Kosova, a dva domaća

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Analiza vina koje je provela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata otkrila je sedam lažnjaka među vinima na tržištu, prenosi RTL.hr.

“Radi se o četiri vina s Kosova, jednom vinu iz BiH, te dva vina iz Hrvatske”, navode u Inspektoratu. Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija, a sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je sukladno godišnjem programu rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, potvrđeno je za RTL.

Prvi put našli ‘lažnjake’

Iz Državnog inspektorata navode da su inspekcije još u tijeku.

“Naime, sukladno odredbi članka 93. Zakona o vinu stranke odgovorne za kakvoću vina mogu zatražiti provedbu analize uzorka za drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analize nije u skladu s rezultatom prve analize nadležni inspektor može samoinicijativno ili na zahtjev stranke dostaviti treći referentni uzorak u ovlašteni laboratorij”, ističu iz Državnog inspektorata, dodavši da u ranijim inspekcijama nisu do sad utvrdili patvorenje vina, što bi značilo da je ovo prvi put da su našli “lažnjake” među vinima.

Komentari