Lauc najavio moguće tužbe: Neću to više tolerirati! Nekoliko ministara mi je otvoreno prijetilo

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Znanstvenik Gordan Lauc na društvenim mrežama objavio je status u kojem je iznio ozbiljno upozorenje, zbog kojih bi mogao poduzeti i određene pravne korake, pojasnio je.

“Upozorenje pred pokretanje pravnih radnji”, stoji u naslovu Laucove objave.

“Dragi FB prijatelji i ostali pratitelji. Nažalost u javnom prostoru se pojavilo više osoba koje misle da o meni mogu slobodno iznositi razne laži, klevete i uvrede pa moram reagirati. No prije pojedinačnih reakcija šaljem ovo javno upozorenje svima da o meni ne iznose i ne prenose laži ili klevete , te da me javno ne vrijeđaju, jer ću u suprotnom biti prisiljen poduzeti sve dopuštene pravne radnje radi zaštite svoje časti i ugleda”, piše Lauc, te nastavlja:

“Da to malo bolje pojasnim: ja imam jednu pomalo neobičnu karakteristiku, a to je da nemam problema s time da netko osporava moj autoritet. Štoviše, potičem kako svoju djecu, tako i svoje mlade suradnike da moje odluke i stavove stalno preispituju i osporavaju. Kao znanstvenik mislim da je to najbolji način da dođemo do znanstvene istine, a kao nastavnik i roditelj mislim da je to najbolji način da studente i djecu odgojim u hrabre, ustrajne i uspješne ljude. Zbog toga se često događa da, kako moja djeca, tako i moji studenti i kolege osporavaju moja mišljenja, a neki od njih se u raspravama zanesu pa me u žaru dokazivanja da su pravu ismijavaju ili čak vrijeđaju”, piše.

“No oni to rade zato što im ja to dozvoljavam, a dozvoljavam im zato što znam da me poštuju i cijene moj autoritet. Nažalost, nedavno su mediji prenijeli nekoliko takvih situacija pa sada i neki ljudi koja je uopće ne poznajem misle da me mogu slobodno javno vrijeđati i klevetati te osporavati moj znanstveni autoritet i integritet”, kaže.

“U sklopu ovog upozorenja slobodan sam te pojedince podsjetiti na sljedeće:

1)  Osim što sam profesor na Sveučilištu u Zagrebu, ja sam počasni/gost profesor na University of Edinburgh, Kings College London, Johns Hopkins University i Edith Cowan University. Johns Hopkins University me doživotno izabrao i u svoje elitno „Johns Hopkins Society of Scholars“.

2)  Jedna od najvažnijih mjerila uspješnosti znanstvenika je koliko su uspješni u dobivanju velikih međunarodnih projekata. Primjerice u FP7 programu Europske Unije za financiranje istraživanje tada još mali Genos i ja osobno smo dobili više sredstava u području zdravlja od svih ostalih, puno većih institucija u Hrvatskoj zajedno. Zbog navedene činjenice Genos je osobno posjetio podpredsjednik Europske Komisije, Jyrki Katainen koji je tom prigodom izjavio da je „Genos najbolji primjer tvrtke u koju žele ulagati“

3)  Prema velikoj analizi koju je 2019. godine provela Svjetska banka, Genos je po svim parametrima koji su praćeni ili najuspješnija, ili jedna od najuspješnijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj. Časopis The Scientist proglasio je Genos najboljim mjestom za rad istraživača u industriji na svijetu.

4)  U svom području istraživanja, od tri najznačajnije svjetske organizacije ja sam direktor jedne (Human Glycome Project), a u upravnom sam odboru druge (International Glycoconjugate Organisation) kojoj sam i predsjedavao u jednom mandatu prije nekoliko godina.

5)  Voditelj sam Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, jednog od deset znanstvenih centara izvrsnosti u Hrvatskoj

6)  Voditelj sam Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici, jednog od najvećih projekata koji okupljaju hrvatske akademske institucije i gospodarstvo radi razvoja molekularne dijagnostike

7)  Usprkos činjenici da se nalazi u Genosu u Zagrebu, a ne na nekom od vodećih sveučilišta u svjetu, u području glikobiologije moja znanstveno-istraživačka grupa je jedna od najvećih i najuspješnijih u svijetu

Moje kompetencije za raspravu različitih aspekata ove pandemije su neosporne:

1)  Kao profesor molekularne biologije, osoba koja je niz godina predavala analitičku biokemiju, te voditelj Centra kompetencija u molekularnoj biologiji mogu potpuno kompetentno raspravljati o svim aspektima PCR, antigenskih i seroloških testova

2)  Kao znanstvenik koji već više od deset godina provodi epidemiološka istraživanja, osoba koja je otvorila područje gliko-epidemiologije na globalnoj razini i jedan od glavnih autora više od 50 znanstvenih radova u tom području koji su objavljeni u vrhunskim znanstvenim časopisima i samo ove godine citirani preko 1500 puta, smatram se dovoljno kompetentnim da raspravljam i procjenjujem razne znanstvene aspekte epidemioloških istraživanje. Ne osporavam da nisam liječnik sa specijalizacijom epidemiologije i ne umanjujem važnost epidemiologije kao struke, no kada govorimo o istraživanjima u području epidemiologije moje kompetencije su neosporne.

3)  Kao znanstvenik koji se više od 10 godina bavi istraživanjem funkcije imunoglobulina, mogu svoj doprinos dati i u raspravama o imunološkim aspektima COVID-19. Imunologija je iznimno kompleksno područje i tu naravno ima puno većih autoriteta u Hrvatskoj od mene. Štoviše, u usporedbi s mojim neznanjem o imunologiji, moje znanje je vrlo skromno. No glikani su iznimno važni aspekt regulacije imunog sustava, a o glikanima na imunoglobulinima ipak znam puno i mislim da tu mogu dati značajan doprinos.

Nastavio je o pandemiji i vladi. Kaže da nije vladin plaćenik te dodaje da je imao prijetnje od pojedinih ministara.

“Ja sam financijski neovisan, moj znanstveni autoritet je međunarodni, a i Genos primarno posluje na međunarodnoj razini. Kada mislim da Vlada ili pojedini ministar nešto rade dobro, podržat ću ih, a kada mislim da rade krivo, kritizirat ću ih.
Međutim ta kritika ponekad neće biti javna, jer je u situacijama nacionalne ugroze povjerenje javnosti u Vladu iznimno važno, tako da moja kritika često neće završiti u medijima i biti svima vidljiva. Ovo nije trenutak za javno dokazivanje da je netko važan, pametan ili u pravu. Situacija je teška i sada moramo svi zajedno pokušati uz što manje štete proći kroz ovu pandemiju. Nisam „plaćenik“ Vlade, a u ovoj pandemiji već sam imao i neugodnih situacija pa čak i otvorenih prijetnji od pojedinih ministara”, kaže.

“Nakon svega ovoga moram ponovo naglasiti da niti ja osobno, niti institucije koje predstavljam više ne mogu i neće tolerirati bezočne laži i uvrede koje se ovih dana pojavljuju u javnom prostoru. Angažirao sam agenciju da aktivno traži takve objave i dao uputu odvjetnicima koji nas prate da rutinski podnose kako krivične prijave za uvredu i klevetu, tako i tužbe za naknadu štete, kako meni osobno, tako i institucijama koje predstavljam ili vodim. Također upozoravam medije da prije javnog objavljivanja neistinitih informacija i izjava (tipa: „Lauc laže“, „Lauc iznio netočne brojeve“, „Lauc priča gluposti“, „kvazi-znanstvenik“, „rent-a-znanstvenik“ i sl.) zatraže moje očitovanje i odgovor na navedene tvrdnje, budući da bi u suprotnom pravne radnje mogle biti pokrenute i protiv njih. Nemam nikakvih problema s osporavanjem ili preispitivanjem bilo čega što kažem ili prenesem, no to mora biti potkrijepljeno činjenicama, a ne paušalnim tvrdnjama ili krivim prenošenjem izvrnutih izjava”, piše Lauc.


Komentari