KUĆNI LJUBIMCI NA DRŽAVNI NAČIN Psa morate čipirati, a kupite li kraljevskog pitona niste to dužni nikome prijaviti

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Hrvatski je sabor u četvrtak podržao izmjene i dopune Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama, pri tome upozorivši da se godišnja vrijednost međunarodne trgovine divljim vrstama procjenjuje u milijardama eura, a u Hrvatskoj su posebice na meti naše zaštićene endemske vrste.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mile Horvat, upozorio je na profitabilnost trgovine divljim vrstama pa iako postoji zakonita trgovina, još veći pritisak na ugrožene vrste stvara upravo nezakonita trgovina.

Horvat je rekao i kako se procjenjuje da je po vrijednosti nezakonita trgovina divljim vrstama u samom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima. Osim endemskih vrsta, u Hrvatskoj se najviše krijumčare i strogo zaštićene zavičajne vrste, prije svega kornjače čančare, barske kornjače, različite vrste ptica, ptice pjevice (najčešće češljugari) te školjkaši poput periski i prstaca.

I dok se s jedne strane, potpuno opravdano, ovakvoj praksi želi stati na kraj, nas je zabrinula jedna druga spoznaja. Riječ je o egzotičnim životinjama koje sve i da kupite u legalnoj trgovini, više niste dužni prijaviti – nikome.

Registar je postojao, no zašto je ukinut?

Još 2005. godine Ministarstvo kulture donijelo je pravilnik o uvjetima držanja, načinu obilježavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu.

Pravilnikom su propisani uvjeti držanja životinja u zatočeništvu, ali i evidencija o držanju u zatočeništvu. Naime, evidencija je trebala biti odrađena u roku od 30 dana od vlasništva nad životinjom i ti su se podaci slali u Ministarstvo kulture.

Pravilnik je ponovno izdan 2009. godine, no on je bio u funkciji sve do 2013. kada je na snagu stupio pravilnik o strogo zaštićenim vrstama, a kojeg je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Samim time prestalo je važiti pravilo evidentiranja kućnih ljubimaca. Što bi značilo da ako ste imali primjerice zelenu iguanu, bradatu agamu, kraljevskog pitona ili bilo koju drugu egzotičnu životinju dostupnu u nekoj od legalnih trgovina, i odlučili ste ju imati za kućnog ljubimca te ste je nabavili do 2013., morali ste se upisati u evidenciju.

Ako ste vlasnikom postali nakon toga, niste dužni nikome ništa! U prijevodu, susjed iznad ili ispod vas može imati pravo zmijsko carstvo, bez da vi o tome imate saznanja.

I s obzirom da više ne postoji službeni registar po kojem bi mogli znati tko gmiže, trči ili poskakuje u vašoj blizini, pitali smo ekipu iz Dumovca s kakvim se intervencijama susreću.

Zagrebom šetaju iguane i agame

Prošle su godine zabilježili petnaest intervencija vezano uz egzotične ptice, a četiri su se odnosile na ostale egzotične životinje – pitona, zamorca i tri hrčka.

“Egzotične ptice koje su u Zagrebu prošle godine odletjele iz svojih domova, a koje smo mi prihvatili, su nimfe, rozenkolisi, tigrice, are i baraband. Među odbjeglim egzotičnim kućnim ljubimcima u prethodnim godinama dominiraju ptice, no u rukama nam se znaju naći i razni egzotični gmazovi. Zagrebom su se tako bez pratnje vlasnika prošetale bradata agama i iguana. Riječ je o životinjama kojima se najčešće brzo nakon što ih preuzmemo, javi vlasnik. S druge strane crvenouhe kornjače koje se pronađu u Zagrebu, najčešće su odbačeni kućni ljubimci”, pojašnjavaju nam iz Azila Dumovec.

Sve odbjegle egzotične životinje smještaju se u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba. Tamo ih pregledaju te im pruže ostalu potrebnu skrb.

“Prvo čekamo da se životinjama jave vlasnici, a ako se ne jave, odlučujemo hoćemo li životinjama tražiti udomitelja ili ih smjestiti u Zoološki vrt Grada Zagreba”, kažu iz Dumovca i kažu kako kazne ne postoje. Vlasnici podmiruju troškove smještaja životinje dok je bila kod njih te troškove vezane uz veterinarsku skrb o njoj.

Popis uzgajivača, ali ne i vlasnika

Na naše pitanje Ministarstvu poljoprivrede, a na njih nas je uputilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, nismo dobili konkretan odgovor, osim da egzotične kućne ljubimce više nije potrebno registrirati.

Iz Ministarstva poljoprivrede nam poručuju kako se uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji registriraju se pri Ministarstvu poljoprivrede sukladno članku 54. Zakona o zaštiti životinja (Narodne novine, br. 102/17 i 32/19).

Upućuju nas na Upisnik registriranih uzgajivača koji je dostupan javnosti i nalazi se na poveznici, a isti se može pretraživati prema vrsti životinja koje Vas zanimaju.

Podnositelj zahtjeva za registraciju uzgoja obavezan je dostaviti i rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje je nadležno za zaštitu okoliša, a vezano za životinjsku vrstu za koju se traži registracija.

Ukoliko je riječ o kućnim ljubimcima koje vlasnici drže za vlastite potrebe tada iste nije potrebno registrirati pri ovom tijelu, pojašnjavaju nam iz Ministarstva.

Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije u Upisniku registriranih uzgajivača nalazi se 79 uzgoja egzota, a od toga ih je sa područja Grada Zagreba 33. Vlasnici koji drže egzote za vlastite potrebe ne registriraju se pri ovom tijelu.

 


Komentari