KUC, KUC, OVDJE POPISIVAČI STANOVNIŠTVA! Kreće druga faza popisivanja, evo kako prepoznati jesu li to zaista oni

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/ Ilustracija

U prvoj fazi popisa stanovništva, zaključno s 15 sati, u nedjelju 26. rujna, uspješno je popisano više od 1 326 000 građana.

Najviše ih se samopopisalo u Zagrebu, i to njih 403.183. Slijede Splitsko-dalmatinska (132.662) i Primorsko-goranska županija (113.518), dok je najmanje samopopisanih u Ličko-senjskoj županiji i to njih tek 8.228.

U nedjelju je završila i prva faza Popisa 2021. godine.

Kreće terensko popisivanje

Iz Državnog zavoda za statistiku (DZS) podsjećaju kako u ponedjeljak 27. rujna 2021. počinje 2. faza Popisa 2021. kada na teren izlaze popisivači koji dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove.

Popisivači od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Kako ih prepoznati?

S obzirom da su se već proteklih dana na terenu pojavile osobe koje su se lažno predstavljale kao popisivači, DZS je objavio kako možete prepoznati prave popisivače.

Foto: DZS

Oni će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne Covid potvrde.

Cilj je Popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova.


Komentari