Krv nije voda: Nove prijave za sukob interesa protiv Plenkovića

FOTO: Ivan Klindić

‘Odakle bih ja znao da je ta gospođa premijerova sestrična’, izjavio je ministar Capelli

U novoj godini Povjerenstvo za odlučivanje o interesu dočekat će čak tri prijave protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja na određene pozicije u javnom sektoru osoba koje su ili rodbinski ili kumstveno povezane s njim, piše Novi list.

Nakon što je MOST-ovac Miro Bulj podnio prijavu povjerenstvu za sukob interesa zbog postavljanja Plenkovićevog vjenčanog kuma Igor Pokaz na poziciju hrvatskog veleposlanika u Londonu temeljem dogovora premijera i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, druge se dvije prijave odnose na nove pozicije Plenkovićeve sestrične i ujaka.

Premijerova sestrična Nera Miličić dobila je posao kao direktorica Hrvatske turističke zajednice u Münchenu nakon što je Turističko vijeće Hrvatske Turističke zajednice, na čijem je čelu kao predsjednik ministar turizma Gari Capelli, objavilo javni natječaj za tu poziciju. A prijava iznosi kako je Plenković iskoristio svoj utjecaj kako bi njegova rođakinja dobila posao.

“Odakle bih ja znao da je ta gospođa premijerova sestrična? Sve koji su se javili za voditelje naših ureda u inozemstvu detaljno su testirali i ispitali članovi povjerenstva koje smo namjerno formirali od ljudi izvana HTZ-a, baš zbog toga da izbjegnemo eventualne prigovore o pogodovanju. Riječ je o hrvatskim eminentnim turističkim stručnjacima poput Dragana Magaša. Oni su nakon provedene procedure predložili kandidate, a mi smo ih u Turističkom vijeću HTZ-a potom jednoglasno prihvatili. Uvjeren sam da su svi to i zaslužili”, izjavio je ministar Capelli Novom listu.

Cappeli je odbio svaku mogućnosti da je itko na njega vršio pritisak da se nju izabere, nadodavši kako je sastav Turističkog Vijeća još od vremena Zorana Milanovića.

“Zar te osobe nemaju pravo javiti se na natječaj i, ako zadovoljavaju sve propisane kriterije, dobiti posao”, izjavio je ministar nadodavši da je pokušaj da se ljude diskvalificira temeljem rodbinskih veza s dužnosnicima neprihvatljvim.

Druga prijava protiv Plenkovića odnosi se na imenovanje oca Nere Miličić Marka Raosa koji je nedavno imenovan u četveročlano Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, koje se nalazi kao dio resora Ministarstva zaštite okoliša i energetike.


Komentari