KRŠENJE PREDIZBORNE ŠUTNJE: Ovo je mjesto gdje pravila ne postoje!

pixabay

U to vrijeme zabranjena je svaka izborna promidžba, a ona se ne odnosi samo na tradicionalne medije, nego slanje SMS-ova, elektroničke pošte pa i na društvene mreže.

U tijeku je izborna šutnja koja je na snazi sve do zatvaranja birališta sutra, 8. listopada 2015., u 19 sati. U to vrijeme zabranjena je svaka izborna promidžba, a ona se ne odnosi samo na tradicionalne medije, nego slanje SMS-ova, elektroničke pošte pa i na društvene mreže. Kandidati tako ne smiju davati intervjue, promovirati program, SMS ima ili letcima nagovarati birače, kao ni objavljivati neslužbene rezultate i procijene na svim platformama i vrstama medija.

Sve gore navedeno može se donekle kontrolirati, osim društvenih mreža, konkretnije Facebooka. Naime, iako je na snazi predizborna šutnja, Facebook to ne zna, pa se može dogoditi da danas ponovno osvanu promidžbeni materijali, intervjui i pozivi na glasanje koje su stranke “boostale” ili preciznije sponzorirale. No, postoji način i kako zaustaviti Facebook da sam izbacuje starije objave, a najjednostavniji način je jednostavno izbrisati objavu. Ipak, nerealno je očekivati kako stranke neće iskorisiti ovu “prednost” Facebooka i ograditi se od bilo kakvih kazni jer tehnički gledano nešto što je objavljeno 5. studenog ili 30. listopada ne smatra se kršenjem šutnje, a njihov problem nije kako će naš “zid” na Facebooku rasporediti vijesti. Gledajući  s druge strane, bilo bi korektno od kandidata da objavu jednostavno izbrišu ili je uklone, a ispravan potez bio bi ustvari ukloniti sav izborni sadržaj s društvenih mreže ili ga barem sakriti na još tih nekoliko sati.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kazne za kršenje predizborne šutnje su: 3.000 kuna ako fizička osoba prekrši predizbornu šutnju, kazna od 10.000 do 30.000 kuna ako kandidat prekrši, pravnoj osobi slijedi kazna od 100.000 do 500.000 kuna, dok odgovornoj osobi u pravnoj osobi za povredu šutnje slijedi kazna od 10.000 do 30.000 kuna.[/box]

Na Facebooku su nam kroz dan iskakale brojne sponzorirane objave, a niti jedan kandidat nije smatrao važnim ukloniti izborni sadržaj s profila, no, barem se većina njih suzdržala od objava.

Kršenje predizborne šutnje

Kažemo suzdržala se većina jer Živi zid, Ivana Sinčića, nije. Oni su danas, na svom, Facebook profilu objavili dva promotivna sadržaja i time svjesno prekršili izbornu šutnju. Jednom objavom protestiraju baš protiv predizborne šutnje, dok u drugoj spominju jučerašnju predizbornu debatu pete jedinice.

Naiđete li na bilo kakav oblik kršenja predizborne šutnje, bilo kandidata, građana, SMS poruka ili objava na društvenim mrežama, slobodno možete prijaviti DIP-u, a također cijelu stvari prati i Transparency International Hrvatska.

Komentari