Kriza u Agrokoru: Održan tajni sastanak, Vlada tvrdi da prati situaciju

Screenshot YouTube

U HDZ-u su zaključili da država svojim novcem ne može spašavati Agrokor te da bi Ivica Todorić trebao otići sa čela kompanije.

U nedjelju 5. ožujka u noćnim satima održan je sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić saznaje N1 .

Nakon dramatičnih konzultacija u HDZ-u u kojima su zaključili da država svojim novcem ne može spašavati Agrokor te da bi Ivica Todorić trebao otići sa čela kompanije jer koncernu prijeti slom zbog prezaduženosti i pritiska vjerovnika, održan je sastanak, prenosi N1.

Jedini koji je iznio prijedlog da mogući krah i preuzimanje Agrokora spriječi sama država, i to nacionalizacijom ili pokušajem otkupa, bio je Božo Petrov. Njegova je ideja navodno završena, a napeti sastanak je završio bez konkretnih zaključaka.

Marić o Agrokoru

Ministar financija Zdravko Marić za RTL je izjavio da se, kako s Agrokorom, tako i s predstavnicima drugih firmi, iz Vlade po potrebi nalaze, analiziraju i diskutiraju različite trendove i situacije te da “van toga ne bi ništa rekao”.

Dodao je da Vlada prati razvoj događaja i da je sigurno da će “Agrokor kao privatna kompanija sigurno ponuditi nekakva rješenja”. Potvrđujući održavanje sastanka, rekao je da dio onoga što se s tog sastanka pojavilo u medijima ne stoji.

Na pitanje je li situacija u Agrokoru uistinu tako ozbiljna i nudi li vlasnik sa svoje strane neka rješenja, odgovorio je da se, koliko Vlada zna, radi “vrlo aktivno na cijeloj problematici, kako s perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i s perspektive aktualnih trendova u smislu obveza.” Najveći naglasak i jest prema segmentu dobavljača, rekao je Marić.

Vlada prati situaciju u Agrokoru

Banski dvori su se nakon informacija o sastanku oglasili priopćenjem u kojem navode da prate situaciju u kompaniji:

“Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak  predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. 

Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. 

Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje”, priopćila je Vlada.

‘Agrokor se mora restrukturirati’

Situaciju oko Agrokora komentirao je u HRT-ovoj Temi dana ekonomski analitičar dr.sc. Damir Novotny.

“Mišljenja je da se Agrokor mora restrukturirati i da će mu Vlada morati pomoći. Postoji instrumentarij kako zaštititi tvrtku od vjerovnika. Taj proces je bolan, prošle su ga mnoge građevinske tvrtke u vrijeme krize”, rekao je Novotny.

Naglasio je da je najgore ako krene panika.

“Već se na burzi mogla vidjeti rasprodaja dionica pojedinih Agrokorovih poduzeća. Danas se dogodio čitav niz reakcija, koje mogu u kratkom roku načiniti veliku štetu”, ustvrdio je Novotny.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, Nataša Mikuš, nije željela ništa reći o Agrokoru pravdajući se kako to nije u njenom mandatu. Razlog za zabrinutost postoji, to je važna tvrtka i treba iznaći rješenje za njen spas, izjavila je. Nije željela odgovoriti ni na pitanje treba li država sudjelovati u tom procesu.


Komentari