KRENULO RUŠENJE SDP-a! BALDASAR PREŠAO BANDIĆU: Milijan Brkić priprema HDZ za nove izbore?

Borna Filic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić unatoč tome što je izašao iz SDP-a, u njihovim redovima i dalje ima veliki broj pristaša.

Iako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak kazao kako su novi izbori zadnja solucija za kojom će HDZ posegnuti u slučaju rješavanja nastale krize u Vladi, čini se kako je sve izvjesnije da se nastala drama neće moći privesti svome kraju bez ono čega se HDZ toliko boji – novih izlazaka na birališta.

Hoće li se isto dogoditi kroz naredne mjesece ili će si svi politički lideri dati vremena kako bi se adekvatno pripremili za iste u rujnu ove godine ( op.a jer jasno je, kampanja će ovaj put biti prava igra bez granica), jasno je kako se upravo HDZ, nalazi trenutno u vrlo nezavidnom položaju.

Kako nam je i potvrdila nekolicina visokih izvora iz HDZ, stranka se svjesna kako na izborima neće moći ostvariti toliko željenu pobjedu te kako će, ukoliko na čelu kolone i dalje ostane Tomislav Karamarko – fjasko stranek biti neizbježan.

Svjestan je toga i sam šef HDZ-a pa ne čudi kako je upravo preslagivanje Vlade u ovoj Igri vlasti, potez na kojem će inzistirati do samoga kraja. Međutim, čak i oni do jučer najbliži Karamarkovi suradnici, poput Milijana Brkića, svjesni su kako Karamarko stranu vodi u propast te kako ne postoji matematika po kojoj bi HDZ bez Mosta, mogao presložiti Vladu.

U trenutku kada je suradnju odbio Radimir Čačić, HDSSB te pojedini zastupnici nacionalnih manjina poput Milorada Pupovca, Brkić shvaća kako je došlo vrijeme za planirati nove izbore i potencijalne partnere, a Karamarka pustiti da se utopi do kraja. Jedan od prvih ljudi s kojima je Brkić krenuo u planiranje novih političkih suradnji, upravo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

>>> VELIKA ANALIZA: KARAMARKA ODAO GOVORA TIJELA! Šef HDZ-a ovime otkrio više od planiranog (FOTO)

Bandiću prelaze SDP-ovi ključni ljudi

I dok se trojac Petrov – Orešković – Karamarko bavi matematičkim zadatkom koji bi im trebao osigurati ono nemoguće, a to je ostanak na vlasti, glavni stranački operativac Milijan Brkić koji je već jednom pokazao kako se dobivaju izbori nad SDP-om (u slučaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović) zajedno s Milanom Bandićem čini sve kako bi oslabio Milanovićev SDP te do novih izbora, iz njegovih redova ‘odvukao’ ljude ključne za pobjedu SDP-a u pojedinim izborim jedinicama.

Kako je tomu tako, svjedoči i najnoviji politički transfer. Naime, nakon što se našao na udaru nakon unutarstranačkih izbora u SDP-u, Ivo Baldasar pridružio se stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. 

O ovoj novoj suradnji obavijestila je Bandićeva stranka kratkim priopćenjem: ”Pozivamo vas na potpisivanje sporazuma između stranke Bandić Milan 365 i neovisnog kandidata Ive Baldasara o suradnji na lokalnim izborima”, stoji u njihovom pozivu. Sporazum će biti potpisan sutra u Zagrebu, a iako Baldasar nema zastupnički mandat, jasno je koliko će SDP na lokalnim, ali i sve izglednijim parlamentarnim izborima, izgubiti zbog odlaska jedne ovako jake stranačke političke figure na području Splitsko-dalmatinske županije.

Međutim, Baldasar nije prvi moćni SDP-ovac koji se pridružio stranci zagrebačkog gradonačelnika. Istu stvar napravio je i jedan od najmoćnijih SDP-ovih načelnika. Riječ je naime o Hrvoju Luciću koji je 4. siječnja ove godine izašao iz redova stranke.

” U HDZ ne mogu, a s Bandićem sam od ranije prijatelj, Grad Zagreb i on kao gradonačelnik su Gunji puno pomogli kada joj je bilo najteže i on je jedini istinski socijaldemokrat u Hrvatskoj”, riječi su kojima je upravo tim povodom Lucić hvalio svog novog stranačkog šefa.

Kako zagrebački gradonačelnik u redovima SDP, iako je članstvo stranke napustio zbog neslaganja sa Zoranom Milanovićem, i dalje ima veliki broj pristaša, nije velika tajna. Kako se priča po gradskim kuloarima, mnogi zagrebački SDP-ovci voljeli bi vidjeti Bandića na čelu stranke te da njihova gradska organizacija na bilo koji način podržava ili intenzivnije surađuje sa zagrebačkim gradonačelnikom. Upravo zato ne iznenađuje kako usred političkog kaosa u kojem se država nalazi, iako je rasplet i više nego očigledan, Bandić i Brkić odlučuju o sudionicima jedne nove buduće Vlade u kojoj, sasvim je sigurno, neće biti mjesta za aktualnog šefa HDZ-a, Tomislava Karamarka, a i u kojoj će, čini se, moguće sjediti veliki broj ‘odbjeglih’ SDP-ovaca.

Preostaje jedino za vidjeti kako će se unutar svoje stranke, Milijan Brkić ”obračunati” sa Vladimirom Šeksom i onima koji inzistiraju na dovođenju Andreja Plenkovića, odnosno potpunoj promjeni akutalne HDZ-ove političke garniture.

>>> RASKOL U HDZ-u! Bandić i Brkić protiv Karamarka, HDZ-ovci tvrde: ‘Novi izbori i – gotovi smo’

>>> ISPLIVALE FOTOGRAFIJE ANE I TOMISLAVA KARAMARKA S MAMIĆEM: Uhvaćeni na tajnom sastanku!

Komentari