Krenula je blokada računa, evo kako možete saznati je li protiv vas pokrenuta ovrha!

Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatima od danas, 19. listopada, ponovno kreće blokada računa. Moratorij na ovrhe trajao je zbog iznimnih okolnosti uzrokovanih pandemijom, do 18. listopada, ali sada sve opet dolazi na naplatu.

Kako ističu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Hrvatskoj javnobilježničkoj komori i Fini, danas se dostavljaju ovršna rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 30. lipnja ove godine. Drugi val ovrhe bit će 20. studenoga kada će se dužnicima dostaviti rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 31. kolovoza, a treći val ovrhe slijedi 20. siječnja 2021. prema prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 18. listopada 2020.

Statistika s Fine pokazuje da više od polovica blokada otpada na dugove prema bankama, a svaki građanin može besplatno provjeriti je li kod Fine zaprimljena osnova za plaćanje temeljem koje će biti provedena ovrha na njegovim novčanim sredstvima, i to putem sustava e-Građani i u Fininim poslovnicama.

Financijski stručnjak za ovrhe i blokade Igor Škrgatić ističe da se ovim putem prikazuje samo “grubi prikaz”.

“Česta zbrka nastaje kad neka tvrtka angažira odvjetnika za pokretanje ovrhe. Preko e-Građanina vidi se da ovrha ide od odvjetničkog ureda, ali ne vidi se tko je poslao ovrhu. Moguće su i obrnute situacije, da se vidi da je ovrhu poslao, primjerice, komunalac, ali on to radi preko odvjetničkog ureda, a to se nekad ne vidi preko e-Građanina i to je problem”, kazao je za 24sata.

Kako biste zaštitili svoja primanja, a zakon kaže da se ovršiti smije samo četvrtina primanja sve do visine prosječne plaće, mora se otvoriti zaštićeni račun.


Komentari