Kreće rušenje Bernardića: Doznajemo tko i kako sudjeluje u puču

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Da je SDP u potpunom rasulu nije neka tajna. Nakon što je odlaskom Zorana Milanovića Partiju u potpunom rasulu, preuzeo mladi Davor Bernardić, najveća oporbena stranka drastično tone. Najniži rejting u posljednje tri godine, stranačke frakcije te nezadovoljstvo koje ključa nisu pripomogli Bernardiću da se nametne kao šef stranke i vođa oporbe u Saboru.

Jedan od njegovih najžešćih i najglasnijih kritičara svakako je Mirando Mrsić. Dugogodišnji član SDP – a i bivši ministar rada i mirovinskog sustava ne krije svoje ambicije da preuzme čelnu poziciju Partije, a kandidaturu je odavno najavio. Ipak, postavlja se pitanje kakva rješenja Mrsić nudi te na koji način planira pridobiti podršku velikog broja članova stranke koji mu nisu naklonjeni.

Bivši ministar osnovao je i svoju frakciju u stranci pod nazivom “Fokus”, baš kao i njegov kolega, Ranko Ostojić sa svojom “Pozitivom”. Ostojić je bio i jedan od Bernardićevih protukandidata na unutarstranačkim izborima te jedan od najbližih Milanovićevih suradnika.

Žestoki Bernardićev kritičar je i Peđa Grbin, ujedno i blizak Zoranu Milanoviću, a u nekoliko je navrata pozvao Davora Bernardića da sam odstupi s čela stranke. Odnedavno se unutar SDP – a počeo profilirati i Joško Klisović, saborski zastupnik i zamjenik bivše ministrice vanjskih poslova – Vesne Pusić.

Javnosti je postao poznat prilikom davanja intervjua za državnu informativnu agenciju Kazinform, kao voditelj službenog posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva u Astani. Naime,  u  spomenutom intervjuu nije znao odgovoriti na pitanje što bi u Hrvatskoj moglo biti interesantno za kazahstanske gospodarstvenike. Ipak, u Partiji Klisović slovi kao jedno od lica koja su budućnost SDP – a.

Kako se planiraju riješiti Bernardića

Pretendenata i potencijalnih kandidata za trenutačnu Bernardićevu poziciju u SDP – u ne nedostaje, a sve je više članova SDP – a uvjereno kako mladi čelnik stranke teško može preživjeti Konvenciju, ako rejting stranke nastavi padati. Bernardić pak poručuje kako je siguran da više neće padati, dodavši pritom kako je ovakav rejting rezultat mnogih neistina. Rejting će rasti, uvjeren je Bernardić, a njegovi kritičari niti nakon teambuilidinga u Ogulinu ne skrivaju nezadovoljstvo.

Plan im je isprovocirati Bernardićevu reakciju kako bi izbacio kritičare iz Partije te bi ga na taj način mogli optužiti za raskol, otkriva nam izvor upućen u aktualna zbivanja unutar SDP – a. Kako doznajemo, riječ je o 15 članova Partije koji su imali opciju i napustiti stranku te bi sa zastupnicima GLAS – a formirali najveći oporbeni Klub u Saboru.

Moguća kandidatura bivšeg stranačkog šefa, Zorana Milanovića za predsjednika države također je uzburkala strasti u Partiji. Dok pojedinim nezadovoljnicima nije jasno zbog čega Partija ne bi podržala Milanovićevu kandidaturu, ako bi ona pridonijela rastu stranačkog rejtinga, u kuloarima se sve češće spominje kandidatura Tonina Picule.

Prema pisanju nekih medija, upravo bi Tonino Picula mogao biti i ključan čovjek za buduću veliku koaliciju. Ovaj europarlamentarac i respektabilan političar, ujedno je Plenkovićev briselski suradnik s kojim bi puno bolje i jednostavnije surađivao nego s Vrdoljakovim HNS – om.

Ako uzmemo u obzir potonuće SDP – a, stagniranje HDZ – ovog rejtinga te rast Živog zida, ovakva opcija ne čini se nemogućom. Ostaje nam za vidjeti hoće li se mladi Bernardić znati postaviti u unutarstranačkim igrama i naučiti voditi stranku ili će ga njegova izgubljenost i nesposobnost koštati kako trenutačne pozicije, tako i političke karijere.

 

 

 

 

 

 


Komentari