KRAJ PROSVJEDA U SAVSKOJ? Glogoški, Jukić i Klemm bili su na vrlo važnom sastanku (FOTO)

Patrik Macek/PIXSELL

Na sastanku s predsjednikom Sabora gospodinom Reinerom, predsjednikom Odbora za ratne veterane i novim ministrom branitelja izneseni su problemi koji opterećuju braniteljsku populaciju.

Predstavnici nove vlasti dali su obećanje da će se u najkraćem roku riješiti problemi koji su izneseni, a mogu se riješiti donošenjem novih odredbi vlade dok će se dugoročno rješavati problem promjene Zakona o hrvatskim braniteljima u kojem će se obuhvatiti svi ostali problemi.

”Nadamo da će ova Vlada napraviti odmak od politikantstva i manipulacija te se prihvatiti konkretnog rješavanja problema braniteljske populacije, u okviru realnih mogućnosti, a pravilnom preraspodjelom sredstava. Također očekujemo da će naše probleme rješavati stručni i sposobni ljudi, a ne politički postavljene osobe bez adekvatnog znanja i obrazovanja. Takvim načinom spriječit će se politička manipulacija braniteljima i lažna obećanja kojima smo izloženi dugi niz godina. S obzirom na starosnu dob branitelja i loše zdravstveno stanje populacije krajnji je trenutak da se naprave konkretni potezi oslobođeni političkih floskula i manipulacija.”, stoji u priopćenju koje potpisuju Đuro Glogoški, Dražimir Jukić i Josip Klemm. 

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Ovo su njihovi zahtjevi:

1. Zaštita digniteta Domovinskog rata putem zakonskih akata – odnosi se na odnos prema spomen-obilježjima, prikaz Domovinskog rata u školskim udžbenicima, odnos medija prema Domovinskom ratu te poštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu.

2. Problemi vezani uz nestale hrvatske branitelje, maloljetne dragovoljce, branitelje HVO-a, opskrbnine, udovice umrlih hrvatskih branitelja, problemi branitelja oboljelih od PTSP-a, mirovinska problematika (razdvajanje mirovina i sl.), registar branitelja – borbeni i neborbeni sektor, registar agresora, problem suicida i prerane smrtnosti hrvatskih branitelja, dobivanje invalidskih pomagala, pitanje branitelja koji sada izlaze iz sustava MORH-a, problem kadrovskih stanova MORH-a koji su dodijeljeni hrvatskim braniteljima, zdravstvena i palijativna skrb branitelja, pravna pomoć te mnogi drugi problemi koji se trebaju rješavati u suradnji s hrvatskim braniteljima.

”Ministarstvo hrvatskih branitelja treba postati mjesto gdje branitelji rješavaju sve svoje probleme te nikako nije poželjno da se nastavi dosadašnja praksa upućivanja branitelja s adrese na adresu. Kada Ministarstvo hrvatskih branitelja preuzme kompletnu skrb o braniteljima sa stručnim i sposobnim ljudima i u suradnji s braniteljima lakše će se iznaći načini za rješavanje problema. Ministarstvo hrvatskih branitelja treba biti u službi branitelja, a ne političara.”, stoji u priopćenju.


Komentari