Kožić i Šegota žele posvojiti dijete. Dobili su na sudu, ali ministarstvo ih sada želi spriječiti žalbom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Mladen Kožić i Ivo Šegota u javnost su dospjeli kao životni partneri koji žele – posvojiti djecu. Na odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb koji ih nije želio uključiti u postupak procjene i prikladnosti za posvojenje djece žalili su se Ministarstvu za demografiju. Međutim, oni su u srpnju prošle godine njihovu žalbu odbili kao neosnovanu, zbog čega su ovi životni partneri podnijeli tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, piše Večernji list.

Iako je taj sud 21. travnja donio nepravomoćnu presudu da se istospolnim parovima dopusti pravo na procjenu za posvojitelje, Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike odmah je najavilo da će iskoristiti svoju mogućnost žalbe. Za to su imali 15 dana, a kako doznaje spomenuti medij, to su i učinili.

“Mi smo dobili informaciju da je Ministarstvo uistinu podnijelo žalbu uz obrazloženje da presuda nije dovoljno jasna, ali mi mislimo da nema osnove za to. U presudi se jasno navodi i Zakon o suzbijanju diskriminacije i Ustav. Ne znam kakvi pravnici tamo rade i zar im se doslovno treba nacrtati da moraju uzeti u obzir te zakone i Ustav pri donošenju nove odluke te da istospolni partneri imaju jednaka prava kao bračni drugovi, odnosno da im se mora dopustiti da uđu u procjenu za posvojitelje? Zapravo nam se čini da su oni samo pred lokalne izbore željeli malo dobiti na vremenu”, rekao je predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović i dodao kako smatra da Ministarstvo bježi od političke odgovornosti te želi da Sud zapravo umjesto njih na kraju donese odluku.

“Slučaj već predugo traje”


“Nedavna odluka Upravnog suda u Zagrebu poništila je rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 17. srpnja 2020. godine te je Ministarstvu naloženo da riješi žalbu tužitelja najkasnije 60 dana od presude. S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnoj presudi suda, koja navodi kako je prethodno rješenje Ministarstva poništeno iz procesnih razloga, Ministarstvo će iskoristiti mogućnost žalbe jer drži da presuda nije pravovaljano obrazložena”, poručili su iz Ministarstva nakon presude, no isto tako su napomenuli da će u konačnici postupiti kao i do sada po svakoj pravomoćnoj presudi.

“Mi ćemo s naše strane učiniti sve da se taj slučaj što prije riješi jer već predugo traje. Kožić i Šegota su već udomitelji dvoje djece i nama su na sastanku u Ministarstvu prije mjesec dana postavljali pitanja o njima. Mi smo vidjeli da su oni upućeni konkretno u taj slučaj i izrazili su zadovoljstvo što sve dobro napreduje i što nema problema. S druge strane, oni osporavaju mogućnost da ta djeca jednog dana možda budu i posvojena te kalkuliraju zbog nekoliko glasova s desnice”, rekao je Martinović i dodao kako će Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica koja zastupa ovaj par, tražiti da se postupi po presudi.

“Posljednjih nekoliko godina uistinu možemo vidjeti pozitivan pomak u tom pitanju iako je tužno da se uopće moramo pravno boriti. Promijenio se zakon o udomiteljstvu 2019. godine i nadamo se da će se uskoro riješiti pitanje posvajanja. Nadamo se da će uskoro i u Hrvatskoj situacija biti kao u nekim zapadnim zemljama s kojima nas toliko često naši političari uspoređuju”, rekao je Martinović i istaknuo kako nema prepreke da LGBTQ osoba samostalno posvoji dijete, no stvari se kompliciraju ako je riječ o dvije osobe koje imaju registrirano istospolno partnerstvo.

Inače, Udruga Dugine obitelji okuplja upravo LGBTIQ parove i pojedince koji imaju djecu ili žele imati djecu, a službeno je registrirana 2017. godine, iako djeluje već deset godina.

“Jedna osoba može posvojiti. Onda njezin partner ili partnerica mogu posvojiti to dijete i to je u redu. Bitno je samo da se ne kaže da istospolni partneri mogu posvojiti dijete. Želimo pokazati da Dugine obitelji u Hrvatskoj postoje, živimo ovdje, plaćamo porez kao svi drugi. Mi okupljamo različite obitelji, ima ljudi koji imaju djecu iz prijašnjih veza ili brakova, ima parova koji idu u inozemstvo na medicinski potpomognutu oplodnju ili posvajaju u drugim zemljama… Sad već okupljamo od 100 do 200 obitelji”, zaključuju iz Udruge.

Komentari