Koncerti, mimohodi, Krila Oluje! Bogat program za 30. obljetnicu bitke za Vukovar

Foto:Davor Javorovic/PIXSELL

Dana 17. i 18. rujna održat će se 30. obljetnica bitke za Vukovar, a povodom toga najavljen je bogat program za sve one koji osjete grad heroj, a među njima su često i Zagrepčani koji žele odati priznanje svim sudionicima obrane u Domovinskom ratu.

“Vukovar je simbol otpora i žrtve, simbol zajedništva u obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH u Domovinskom ratu. Važno je prepoznati i primjereno vrednovati žrtvu i ulogu Vukovara i vukovarskih branitelja u Domovinskom ratu”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved na konferenciji za novinare u povodu najave 30. obljetnice bitke za Vukovar.

Ministar je izjavio da su u obrani tog grada sudjelovale gotovo sve postrojbe Hrvatske vojske i policije te mnogi dragovoljci.

“Obilježavanjem bitke za Vukovar dajemo zaslužno priznanje svim hrvatskim braniteljima i svim sudionicima obrane Vukovara”, naglasio je Medved i dodao da je “herojska obrana Vukovara utkana u konačnu pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu”. U Vukovaru je naime, dnevno padalo i do 11 tisuća granata, a poginulo je tri tisuće branitelja i civila. Grad je bio pod opsadom 87 dana.

“Ponosni smo što je Hrvatska kao država samostalna na političkoj sceni, što je članica NATO-a, EU-a – sa svim svojim problemima, ali i šansama budućim generacijama”, rekao je na konferenciji umirovljeni birgadir HV-a i ratni zapovjednik 204. brigade Branko Borković.

Kako bi herojstvo ovog grada ostalo u sjećanju i budućim generacijama, kao i onima koji ga dolaze posjetiti, pripremljen je bogat program. Posjetitelje očekuje koncerti, Krila oluje i još mnoštvo toga.

“U petak 17. rujna previđena je aktivnost u organizaciji Ministarstva obrane. U 18 sati planiran je koncert jazz orkestra Hrvatske vojske u Vukovaru na Trgu Republike Hrvatske”, otkrio je Medved.

U subotu, u 8 sati od Vodotornja do dvorca Eltz vojni orkestar izvodit će budnicu ulicama grada Vukovara, a nakon toga je predviđen postav Taktičkog tehničkog zbora naoružanja borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske i policije. Organizirano je i polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju Žrtava Domovinskog rata u Vukovaru.

U popodnevnim satima u dvorištu dvorca Eltz počinje središnja svečanost.

“Podizanjem hrvatske zastave na Vodotornju počinje program, predviđen je prelet borbenih zrakoplova i program akrobatske grupe “Krila oluje”, te prigodno obraćanje i koncert Najboljih hrvatskih tamburaša. Navečer u 21 sat predviđen je koncert sastava Opća opasnost”, otkrio je resorni ministar.

Komentari