KONAČNO PROGOVORIO! Capak otkriva koliko je ljudi imalo nuspojave na cjepivo

Photo: HZJZ

Do ponedjeljka se cijepilo 46 tisuća osoba, otkrio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao kako će svi oni u iduća tri tjedna ići na docjepljivanje. A na početku tjedna isporučena je nova tranša Pfizerovog cjepiva od 17,550 doza.

“Dosad smo imali 122 sumnje na nuspojavu, a sve se, osim jedne koja je došla danas, odnose na Pfizerovo cjepivo. Bilo je i ozbiljnih alergijskih reakcija koje se razmatraju od strane posebnog povjerenstva, većina od tih 122 su blagog tipa, lagana temperatura, bol na mjestu aplikacije, glavobolja, a nekoliko težih se razmatra jesu li posljedica cijepljenja, ali vjerojatno jesu. Znači samo jedna nuspojava je prijavljena na Modernu“, komentirao je Capak.

Najavio je ravnatelj HZJZ-a kako će sljedeće tranša Modernina cjepiva biti dostavljena 25. siječnja te će doći 4800 doza, a nije se složio s novinarskim navodima kako isporuka ide sporije u EU nego što ide zemljama koje su samostalno pristupile pregovorima s proizvođačima.

Dodao je i da bi drugu dozu trebalo primiti za maksimalno 42 dana, no ako netko to prekorači, svejedno će moći primiti drugu dozu, no proizvođač tada ne garantira jednaku učinkovitost cjepiva.

Također, građani će moći birati cjepivo ako će na nekom mjestu postojati više cjepiva, tvrdi Capak.

 


Komentari