KOMEMORACIJA ZA MATIJANIĆA: ‘Vlado je čak i mrtav napisao optužnicu protiv otuđenog i nefunkcionalnog sustava’

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Nakon sprovoda, u splitskom HNK je održana komemoracija za preminulog novinara Indexa Vladimira Matijanića.

“Bio je jedinstvena pojava na medijskoj sceni, čovjek koji je cijeli svoj život bio na strani slabijih i potlačenih i nikada se nigdje nije gurao preko reda, to nam je i na ovaj tragičan način pokazao”, rekao je predsjednik Hrvatskoj novinarskog društva Hrvoje Zovko.

“Bio je najbolji novinar, dugo će vremena proći dok se pojavi netko kao Vlado Matijanić. Nije ga se moglo zaustaviti, to najbolje znaju veliki moćnici”, dodao je Zovko.

“Stojim ovdje ponosni zbog njega, ali i bijesni. Bijesni. Ne možemo da se ne pitamo u kakvoj državi živimo, u državi koja je ubila još jednog nevinog čovjeka, rekao je Zovko.

“Mi novinari nikada, ali nikada nećemo prestati postavljati pitanja dok ne dobijemo sve odgovore i dok netko ne plati za ovo što se dogodilo. Varate se ako mislite da ćete to moći zataškati”, naglasio je.

“Ne samo da ćemo ga se sjećati, nego ćemo osigurati da njegovo posljednje djelo ne prođe bez odjeka”, rekao je urednik na portalu Index, Neven Barković.

“Da je slikar, tehnika bi bila prepoznatljiva, ‘hulje na platnu’”, rekao je novinar Viktor Ivančić.

“Neizdrživo mi je mučno da na ovom mjestu govorim ja o njemu, a ne on o meni. Pisao je samo o jednoj temi, o bešćutnom sistemu koji je na kraju i njega gurnuo u smrt. Novinar do zadnjeg daha”, dodao je Ivančić.

“Sama smrt ovog velikog novinara toliko je mučna da je gotovo nemoguće to mirno pročitati i poslušati do kraja”, rekao je Dragan Markovina s Telegrama.

“Bio je pošten čovjek u Republici Hrvatskoj 2022. Čovjek bez protekcije i prijatelja, koji nije imao koga zvati osim Hitne”, rekao je prijatelj Boris Dežulović.

“Vlado je znao da ova država ne radi. Cijeli život je potrošio da pokaže disfunkcionalnost ove države i zato nije zvao nikoga drugog nego 194, iako je u njegovom mobitelu bilo više brojeva doktora i ravnatelja bolnica nego što ih ima ministar Beroš”, naglasio je Dežulović.

“Pristojan, ispričava se, ‘Dobra večer, oprostite’… Vlado je čak i mrtav napisao optužnicu protiv otuđenog i nefunkcionalnog sustava” rekao je Dežulović. Dodao je da “nikad nije bio neki drugi novinar. Dobro sam ga poznavao i vjerujte mi, Vlado je previše volio život da bi ga dao džabe”.

Matijanić je umro je 5. kolovoza od posljedica covida. Njegova partnerica Andrea Topić objavila da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti, piše Dnevnik.hr.

Komentari