Komadina objavio: Peđa Grbin i Željko Kolar ulaze u drugi krug

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nešto više od 8000 birača izašlo je jučer na birališta SDP-a. U drugi krug ušli su Peđa Grbin i Željko Kolar te će se njih dvojica za mjesto čelnika stranke boriti u subotu, 3. listopada u drugom krugu izbora.

Zlatko Komadina v.d. predsjednik je objavio službene rezultate prvoga kruga izbora.

Rekao je kako je Marino Percan dobio 0,58 posto glasova. Mirela Ahmetović je dobila 14,61 posto, Ranko Ostojić je dobio 17,33 posto glasova, Željko Kolar je dobio 26,29 posto i Peđa Grbin 40,67 posto glasova.

Grbin je prvi s osvojenih 40,67 posto glasova, a Kolar drugi s osvojenih 26,29 posto te njih dvojica ulaze u drugi krug izbora.

Postoje glasine o nepravilnostima pa je tako navodno glasala osoba iz Njemačke i osoba iz Irske te su njihovi glasovi ubačeni u glasačku kutiju u Vukovaru. U nekim mjestima navodno je bilo čak i “šalabahtera”.

Željko Kolar je rekao kako je u sljedećem krugu to “utakmica jedan na jedan”.

“Nudim rješenja za SDP kao modernu stranku nove ljevice. Ni u jednom trenutku ni ja ni itko iz mog tima se nije niti jednom rečenicom negativno osvrnuo na protukandidate za razliku od ostalih kandidata. No, sada ćemo morati malo drugačije razgovarati. U sljedećih sedam dana vidjet će se u kojem smjeru će se voditi kampanja. Nastavit ću i dalje pozitivno jer nas jedino takav stav može voditi u izlasku stranke iz ove situacije u kojoj se nalazi”, rekao je Kolar.

Dodao je kako su izbori vrlo specifična stvar. “Morate uvjeriti birače da imate sva potrebna znanja da se obavlja jedna funkcija i vodi grad poput Zagreba jer namjeravamo pobijediti Bandića na lokalnim izborima”, istaknuo je Kolar.

“Zagovarat ću to da i Peđa i ja moramo dati 10 prvih poteza koji će se napraviti u mjesec do mjesec i pol nakon preuzimanja stranke. Ako ja postanem predsjednik, prvo ću preuzeti mjesto predsjednika Kluba SDP-a”, rekao je Kolar.

On je samouvjereno rekao kako će pobijediti na ovim izborima jer je u “drugom krugu izbora sasvim drugačija stvar”.

Na upit o nepravilnostima, rekao je da nema informacije o tome da je bilo nekih nepravilnosti. “Da, bilo je šalabahtera. No, najviše su o njima pričali oni koji su šalabahtere radili. Oni koji su mene podržavali, u jednoj izbornoj jedinici smo imali četiri kandidata”, naglasio je Kolar.

Iako je Ranko Ostojić izgubio izbore u Splitu, za što je kao razloge još sinoć naveo trgovinu, on je kako stvari stoje, potpredsjednik SDP-a te će sigurno biti u vodstvu stranke.

Uz njega, kao potpredsjednici su izabrani Siniša Hajdaš Dončić, Biljana Borzan i Sabina Glasovac. Riječ je o timu ljudi koji su pripadali ‘Grbinovom timu’. Imena svih ostalih članova predsjedništva, ali i članova Glavnog odbora trebali bi biti poznati u 11 sati na tiskovnoj konferenciji.


Komentari