KOLIKO DUGO OVO MOŽE POTRAJATI? Naknadni potresi su neizbježni, no sve nas zanima kada će prestati

Foto: EMSC

Nakon što je potres 6,2 po Richteru pogodio područje Petrinje, Siska i Gline 29. prosinca, uslijedio je niz naknadnih potresa, a oko 18 sati nas je i danas, u srijedu 6. siječnja 2021. godine, opet prodrmalo. Epicentar je bio kod Petrinje, a jačina potresa 5,0 po Richteru.

Studija objavljena u Bulletin of the Seismological Society of America istraživala je koliko dugo mogu trajati aftershockovi, to jest naknadni potresi. Autori studije Shinji Toda i Ross Stein istraživali su u kojim okolnostima potresi mogu trajati od sto do tisuću godina, kako bi se utvrdilo kolika je seizmička opasnost u određenim područjima.

Što utječe na trajanje naknadnih potresa, pitaju se mnogi ovih dana. Kod naknadnih potresa frekvencija i učestalost se smanjuju s vremenom. Stopa naknadnih potresa 10 dana nakon glavnog udara bit će jedna desetina stope prvog dana, a 100 dana nakon glavnog udara, stopa naknadnog udara iznosit će stoti dio prvog dana, i tako dalje.

Toda i Stein koristili su podatke iz Japana te su otkrili da ono što kontrolira trajanje naknadnih udara jest mjesto naknadnih potresa, a ne veličina ili mjesto glavnog potresa.

Primjerice, u zonama subdukcije slijed naknadnog udara obično je trajao trideset do tisuću dana. Subdukcija je proces uranjanja, ili tonjenja jedne litosferne ploče pod drugu.

Suprotno tome, u unutrašnjosti tektonske ploče predviđalo se da će sekvencije naknadnih potresa trajati više od 30 godina, a u nekim slučajevima i tisuće godina. Naknadni potresi koji su se dogodili uz vrlo sporo klizanje rasjeda trajali su najdulje.


Komentari