KOLIKO ĆE JOŠ DJECE STRADATI? Preminula djevojčica iz Klaićeve podsjetila na mučne slučajeve

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što je preminula dvoipolgodišnja djevojčica u bolnici u Klaićevoj, čije je roditelje nadzirao Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, u fokus hrvatske javnosti dovedeno je pitanja odgovornosti socijalnih radnika. Svi se pitaju tko je zakazao.

Istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. studenoga 2020. do 31. ožujka ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili kaznena djela zanemarivanja i zloporabe djetetovih prava nad svoje četvero djece. Kršili su svoje roditeljske obveze podizanaja i odgoja djece, a nije nedostajalo ni fizičkih nasrtaja.

24sata doznaju kako su policajci utvrdili da je majka 31. ožujka ove godine zlostvljala svoju kći udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Djevojčica je zadobila teške ozljede glave nakon čega je zapala u komatozno stanje i naposljetku preminula.

“Svi se pitamo zašto je ta djevojčica nakon udomiteljske obitelji, gdje je imala odlične uvjete, vraćena rizičnim roditeljima, zašto nije provedeno vještačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima. Ne znam zašto se roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali djecu, tako olako vraćaju djeca”, rekla je  psihologinja Gordana Buljan Flander.

Djevojčica je kod udomitelja stigla dok je imala tri mjeseca, a u njihovoj je obitelji rasla prije nego što je napunila dvije godine. Potom je vraćena biološkim roditeljima na njihov zahtjev. Psihologinja ističe kako je bolja ikakva obitelj nego nikakva.

“Nekad je teško prepoznati emocionalno i seksualno zlostavljanje, ali ovo dijete je imalo i starije ozljede. Socijalna radnica neće pregledati dijete, ali zato se pitam u ovakvim situacijama gdje su bili drugi, susjedi, liječnici koji su trebali pregledavati djecu, gdje su nastavnici, odgojitelji u vrtiću, zašto nitko nije prijavio”, ispričala je Buljan Flander.

Dodala je kako se u svojoj praksi nije susrela s takvim primjerom. Apelira na svakoga tko ima saznanje i sumnju da je neko dijete zlostavljano ili zanemarivano, da se prema njemu netko nasilno ponaša, da to prijave.

“Dovoljna je sumnja. Ako se libe prijaviti jer nisu sigurni u to, dovoljno je da postoji sumnja, da se sustav pokrene i da se ta sumnja potvrdi ili otkloni.”, rekla je.

No ova djevojčica nije jedina. Godine 2012. u Slavonskom su Brodu jedni roditelji u lokalnu bolnicu doveli tromjesečnu mrtvu bebu. Policija je ubrzo u njihovom domu pronašla i 2,5-godišnju zlostavljanu i pothranjenu djevojčicu, njezinu sestru (4) i polubrata. Inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila je niz nepravilnosti i propusta u više slučajeva u Centru za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

Otac djece u svom je iskazu naveo kako mu nitko nije dolazio u kuću da provjeri uvjete u kojima mu djeca žive. Naposljetku su bile optužene Sanja Turčinović, bivša ravnateljica Centra za socijalnu skrb, i njezine kolegice Ružica GalistaAnka Bogdanović i Blaženka Grgić. No one su prvostupanjskom presudom bile oslobođene krivnje, saznaje Telegram. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku uložilo je na tu odluku žalbu, a ponovljeni postupak trebao bi započeti krajem ovog mjeseca.

A 2017. godine majka je zadavila trogodišnjeg sina i bacila ga u more, dok je dvije godine kasnije otac na Pagu s balkona bacio četvero djece. To je isti sustav u kojem su roditelji iz Nove Gradiške zlostavljali djevojčicu.


Komentari