KOJE CJEPIVO ŠTITI NAJDULJE? Objavljeno veliko istraživanje o učinkovitosti Pfizera, AstraZenece i Moderne

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U znanstvenom časopisu The Lancet objavljena je studija pod nazivom “Učinkovitost cijepljenja protiv covida-19 protiv rizika od simptomatske infekcije, hospitalizacije i smrti do 9 mjeseci: Švedska kohortna studija ukupne populacije”, u kojoj je analizirana učinkovitost cjepiva tijekom vremena od strane švedskih znanstvenika sa Sveučilišta Umea. Struka još nije recenzirala studiju, a ona je provedena na više od 1.6 milijuna ljudi, cijepljenih i necijepljenih, piše Index.

Podaci su prikupljani od 12. siječnja do 4. listopada, a u nastavku pročitajte što je otkriveno:

Između 15 i 30 dana učinkovitost cjepiva Pfizer protiv infekcije opadala je 92 posto na 47 posto između 121 i 180 dana nakon cijepljenja. Od 211. dana pa nadalje nije se mogla utvrditi učinkovitost u odnosu na one koji se nisu cijepili. Nešto sporije, učinkovitost je slabila za cjepivo Moderna, a procijenjena je na 59 posto od 181. dana nakon cijepljenja pa nadalje. S druge strane, AstraZenecina učinkovitost je bila niža i brže je slabila te se od 121. dana nakon cijepljenja nije mogla detektirati koliko je učinkovito cjepivo u odnosu na necijepljene osobe.

“Učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije covidom-19 progresivno pada tijekom vremena u svim podskupinama, ali različitom brzinom ovisno o vrsti cjepiva i brže za muškarce i starije slabe osobe.

Učinkovitost protiv teških bolesti ostaje visoka kroz 9 mjeseci iako brže opada za muškarce, starije slabe osobe i osobe s komorbiditetom. To jača obrazloženje utemeljeno na dokazima za primjenu treće doze”, piše u studiji.

Ovo nije jedina studija u kojoj se istražuje učinkovitost cjepiva. Slična istraživanja provedena su u Izraelu i Kataru, a zaključak je bio da učinkovitost opada nekoliko mjeseci nakon primitka druge doze Pfizerovog cjepiva. Isto tako, znanstvenici iz Katara su došli i do saznanja da zaštita od težeg oboljenja i hospitalizacije ostaje na čak 90 posto. S obzirom na spomenute rezultate, nije iznenađujuće da se u Izraelu potpuno cijepljenim smatraju ljudi koji su primili treću dozu, a spomenuta praksa ustaljena je i u SAD-u. Naime, tamo je treću dozu primili već 6 milijuna ljudi.

Prema istraživanju objavljenom u New  England Journal of Medicine zaključak je da se oni koji su cijepljeni i dalje moraju nastaviti držati epidemioloških mjera, a također ističu i važnost treće doze. Nadalje, znanstvenici u Južnoj Kaliforniji u istraživanju su potvrdili da zaštita od covida 19 jako pada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja Pfizerom. I studija koju je financirao Pfizer utvrdila je da bi do slabljenja cjepiva došlo neovisno o delta soju.

Istraživanje u Lancetu obuhvaća velik broj stanovnika Kalifornije, a time bi se moglo doći do novih saznanja tko treba booster dozu i kada.

Znanstvenici su predvođeni epidemiologinjom Sarom Tartof koja je izjavila da njezin tim nastavlja analizirati podatke na tjednoj bazi u suradnji s Pfizerom, a u slučaju da dođe do porasta hospitalizacije, spremni su upozoriti nadležne.

Komentari